ГоловнаСвіт

Росія пригрозила Швеції ракетами, невразливими для систем ПРО НАТО

Москва назвала свої погрози "неминучою відповіддю" на прагнення НАТО розширювати свою присутність поблизу російських кордонів.

Росія пригрозила Швеції ракетами, невразливими для систем ПРО НАТО
Северный флот России
Фото: structure.mil.ru

Росія завершує розробку нового покоління ракет, які невразливі для систем протиракетної оборони НАТО. Новітнє озброєння можуть розмістити на північних кордонах країни в разі приєднання Швеції до Альянсу.

Про це заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Євген Серебренніков, повідомляє РИА Новости.

"Росія збільшить чисельність своїх Збройних сил на північному і північно-західному рубежах, у тому числі на Північному флоті, в разі приєднання Швеції до НАТО", - заявив сенатор.

Серебренніков стверджує, що такі кроки є неминучою відповіддю не тільки Стокгольму в разі його можливого вступу у військово-політичний блок, а й усьому Альянсу, що прагне розширювати свою присутність поблизу російських кордонів. "І Швеція, і НАТО повинні зробити висновок", - додав він.

Напередодні, 28 квітня, голова МЗС РФ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю шведській газеті Dagens Nyheter заявив, що Москва відповість на можливе приєднання Швеції до НАТО військово-технічними заходами на своїх північних рубежах. При цьому голова МЗС обмовився, що якщо Стокгольм вирішить вступити в альянс, у російського керівництва "не виникне думок, що шведи вирішать на нас нападати". "Одна річ, коли в тебе на півночі серед твоїх сусідів нейтральні держави, інша річ, коли вони члени Північноатлантичного альянсу, який, ще раз повторю, ми розглядаємо як реальність, але який останнім часом однозначно проголошує своєю метою стримування Росії, називаючи її головною загрозою", - зазначив Лавров.

Представник НАТО, коментуючи слова міністра, повідомив, що Швеція не подавала заявки на вступ до Альянсу, але назвав цю країну одним з найбільш активних, залучених і ефективних партнерів блоку.

У березні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розширення організації відбувається не через цілеспрямовану політику Альянсу, а через бажання країн Східної Європи стати його членами. У темі про можливий вступ до Альянсу Грузії й України він нагадав, що НАТО дотримується політики відчинених дверей.

Нагадаємо, ще в березні 2015 року повідомляли, що Швеція стурбована загрозою російського вторгнення. Влітку того самого року Росія погрожувала військовими контрзаходами, якщо Швеція вступить у НАТО. А в січні 2016 року Столтенберг розповів про моделювання Росією ядерного удару по Швеції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram