ГоловнаСвіт

Франція звинуватила Абдеслама у вбивствах і зв'язках із терористами

20 травня пройде ще одне судове слухання щодо його ролі в підготовці паризького теракту

Франція звинуватила Абдеслама у вбивствах і зв'язках із терористами
Фото: Пресс-служба полиции Бельгии

Влада Франції висунула офіційні звинувачення головному підозрюваному в організації листопадових терактів у Парижі Салаху Абдесламу, повідомляє ВВС. Абдеслама звинувачують у вбивстві, зв'язках із терористичними групами, а також у зберіганні зброї і вибухівки.

За словами його адвоката Франка Бертона, Абдеслам перебуває в одиночній камері.

20 травня пройде ще одне судове слухання щодо його ролі в підготовці паризького теракту.

Раніше повідомляли, що головного підозрюваного в організації листопадових терактів у Парижі Салаха Абдеслама екстрадували з Бельгії до Франції. Процедура передачі підозрюваного відбулася вночі в режимі суворої секретності. Такі заходи безпеки було вжито, щоб усунути можливість втечі Абдеслама з-під варти.

Салаха Абдеслама затримали під час спецоперації в Брюсселі 18 березня. До моменту затримання його називали найбільш розшукуваною людиною в Європі. Його підозрюють в організації та участі в паризьких терактах 2015 року. На його ім'я було оформлено оренду автомобіля Volkswagen Polo, який знайшли поряд із концертним залом "Батаклан", що зазнав нападу. Крім того, за версією слідства, він стріляв по відвідувачах кафе в центрі Парижа, біля якого підірвався його брат Ібрагім.

Незабаром після терактів поліція зупинила машину з Абдесламом і ще двома чоловіками неподалік від бельгійського кордону, але після перевірки документів їх відпустили. 26 листопада 2015 року Салаха Абдеслама оголосили в міжнародний розшук.

Через чотири дні після затримання Абдеслама члени терористичного осередку, до якого, імовірно, належав затриманий, влаштували вибухи в аеропорту та в метро Брюсселя. Жертвами терактів стали 32 людини.

13 листопада 2015 року в Парижі відбулася серія терактів. Смертники влаштували низку вибухів, у тому числі біля "Стад де Франс" під час футбольного матчу, відкрили стрілянину біля кількох ресторанів і захопили заручників у театрі "Батаклан". Унаслідок атак загинули 130 осіб, понад 350 постраждали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram