ГоловнаСвіт

Слідком РФ задумався про порушення справи про загибель пілота збитого Туреччиною Су-24

У Росії допускають, що справою імовірного вбивці російського пілота "займуться російські спецслужби"

Слідком РФ задумався про порушення справи про загибель пілота збитого Туреччиною Су-24
Сбитый российский Су-24
Фото: twitter.com/HaberturkTV

Слідчий комітет Росії (СКР) розглядає питання про порушення кримінальної справи про загибель Олега Пєшкова, пілота російського Су-24, збитого ВПС Туреччини за порушення турецького кордону.

Про це повідомила газета "Коммерсантъ" з посиланням на високопоставлене джерело.

Стаття 12 КК РФ дозволяє залучати до відповідальності іноземців за вчинення злочинів проти "інтересів Росії" або росіян, які перебувають за кордоном. На цій підставі Генпрокуратура РФ може направити турецьким колегам міжнародне доручення про проведення слідчих дій з польовим командиром Альпарсланом Челіком, якого Росія вважає вбивцею Пєшкова, пише газета.

Якщо причетність Челіка до загибелі Пєшкова підтвердиться, СКР спробує домогтися його кримінального переслідування в Туреччині. Інакше, розповідає видання, турком, швидше за все, "займуться російські спецслужби".

"Коммерсантъ" пише, що співробітники військової поліції і командування російської бази Хмеймім у Сирії виконали невідкладні слідчі дії, проте їм не вдавалося встановити винуватця загибелі пілота, поки зі схожою заявою не виступив Челік. І навіть після цього, розшукати, а тим більше затримати і допитати громадянина Туреччини, який воював у той момент в Сирії, не видається можливим, зазначається у статті.

У результаті російські дізнавачі відмовилися від порушення кримінальної справи за статтею 317 КК РФ ("Посягання на життя працівника правоохоронного органу або військовослужбовця") на підставі того, що неможливо знайти організатора і виконавця цього злочину в зоні бойових дій.

1 квітня стало відомо, що Челік постане перед судом за порушення закону про зброю, а не за звинуваченням у причетності до загибелі російського пілота. Челіка заарештували 3 квітня, повідомляло агентство Dogan. Він - син функціонера Партії націоналістичного руху і активний член її бойового молодіжного крила - організації "Сірі вовки".

4 квітня джерело повідомив CNN Turk, що Челік відмовився від свідчень. Він заявив, що убити Пєшкова могли члени іншої банди, яка билася на боці сирійських туркменів.

24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, задіяний в антитерористичній операції у Сирії. Літак порушив кордони турецького повітряного простору, попри численні попередження. Пєшков і штурман Костянтин Мурахтін катапультувалися. Мурахтіну вдалося врятуватися, а Пєшкова, за версією Росії, розстріляли з землі бойовики, коли той перебував в повітрі над територією проживання сирійських туркменів.

Згодом загиблому пілоту Су-24 було присвоєно звання Героя Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram