ГоловнаСвіт

Колишніх акціонерів ЮКОС зобов'язали виплатити Росії близько €50 тис.

Компанії Veteran Petroleum, Yukos Universal і Hulley Enterprises повинні сплатити Москві по €16,8 тис.

Колишніх акціонерів ЮКОС зобов'язали виплатити Росії близько €50 тис.
ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Окружний суд Гааги зобов'язав колишніх акціонерів компанії ЮКОС виплатити Росії близько €50 тис. для компенсації витрат.

Про це повідомляє ТАСС із посиланням на Bloomberg.

За інформацією агентства, компанії Veteran Petroleum, Yukos Universal і Hulley Enterprises повинні сплатити Москві по €16,8 тис.

Раніше 20 квітня окружний суд скасував рішення арбітражу про виплату Росією €50 млрд на користь колишніх акціонерів ЮКОС. Окрім того, було встановлено, що розгляд таких позовів не належить до компетенції цієї інстанції.

Влітку 2014 року Третейський суд у Гаазі визнав Росію винуватою в порушенні Енергетичної хартії. Тож позов колишніх акціонерів нафтової компанії задовольнили, а Москву зобов'язали виплатити їм €50 млрд для відшкодування збитку. Спираючись на це рішення, офшори, які представляють інтереси колишніх акціонерів, подали в різних країнах кілька позовів із вимогою стягнути ці кошти й арештувати активи російських держкомпаній.

Колишні акціонери ЮКОС намагаються домогтися виконання рішення арбітражу в Бельгії, Франції, Німеччині, Великобританії, США і Нідерландах. Однак зробити це в місцевих судах їм не завжди вдається. Наприклад, 15 квітня паризький суд скасував рішення про арешт активів російської компанії "Космическая связь", а також визнав незаконним замороження рахунків французького представництва Russia Today. Крім того, 12 квітня Роскосмосу вдалося домогтися скасування блокування французьких рахунків.

13 квітня колишні акціонери нафтової компанії оголосили про намір домогтися стягнення з Росії € 50 млрд в Індії. Може йтися про російські активи у сфері оборонки і ядерної енергетики, оскільки Москва і Делі укладали великі угоди в цих сферах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram