ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії організацію, що займається профілактикою ВІЛ, визнали "іноземним агентом"

Юристи вважають роздавання організацією стерильних шприців і презервативів "участю в гібридній війні Заходу проти Росії"

У Росії організацію, що займається профілактикою ВІЛ, визнали "іноземним агентом"
Фото: EPA/UPG

Саратовську організацію "Соціум", яка займалася профілактикою ВІЛ, визнали "іноземним агентом" на вимогу прокуратури міста Енгельса.

Про це пише газета "Коммерсантъ".

Прокуратура заявила, що організація отримала 1,5 млн рублів із зарубіжних фондів для проведення соцопитувань серед ВІЛ-інфікованих та наркозалежних людей.

Крім того, залучений експерт з Саратовської юридичної академії, професор кафедри історії, соціології, політики і сервісу Іван Коновалов визнав, що роздавання стерильних шприців і презервативів - не просто політична діяльність, а "участь у гібридній війні Заходу проти Росії".

"Кілька людей, які займалися цими дослідженнями, є членами різних комісій в органах місцевого самоврядування. Отже, інформація, отримана під час роботи з "Соціумом", використовувалася ними у процесі ухвалення рішень", - пояснив заступник прокурора Енгельса Максим Кашен-Баженов.

У січні цього року кількість ВІЛ-інфікованих у Росії сягнула мільйона осіб. Загалом за минулий рік у центр профілактики і боротьби зі СНІД надійшли повідомлення про більш ніж 93 тис. нових випадків зараження.

Закон про "іноземних агентів" ухвалили у 2012 році. Він вимагає від НКО, які займаються політичною діяльністю і отримують закордонне фінансування, реєструватися в мін'юсті РФ як агенти. При цьому відомство має право примусово включати організації у список. Якщо сама організація при цьому не подала заяву про включення до реєстру, на неї накладається штраф.

Станом на сьогодні, у список НКО-"іноземних агентів", опублікований на сайті мін'юсту РФ, включено 126 організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram