ГоловнаСвіт

У Грузії затримано шістьох підозрюваних у торгівлі ураном

Підозрюваним загрожує до 10 років в'язниці.

У Грузії затримано шістьох підозрюваних у торгівлі ураном
Архив
Фото: vesti.kz

Грузія затримала трьох своїх громадян і трьох громадян Вірменії за підозрою в спробі продати партію урану-238, що оцінюється у $200 млн.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Грузинські спецслужби не повідомили, чи мали затримані покупця і де вони придбали уран.

Як зазначає Рейтер, Грузія входила до складу СРСР, і світові лідери висловлювали занепокоєння з приводу безпеки радянської ядерної зброї після розпаду Радянського Союзу 1991 року.

"Учасники угруповання планували продати цей радіоактивний матеріал, уран-238, за $200 мільйонів і були затримані в момент продажу", - сказав слідчий служби безпеки Савле Мотіашвілі на прес-брифінгу.

Він додав, що оперативники виявили в квартирі одного із затриманих контейнер фабричного виробництва для транспортування урану.

"З огляду на гамма-випромінювання, характер джерела і дані радіаційної експертизи, вилучена речовина є небезпечною для життя і здоров'я", - сказав Мотіашвілі.

Тбіліський міський суд залишив затриманих під вартою на час слідства. У разі доведення провини їм загрожує до 10 років в'язниці.

Служба безпеки Грузії раніше припиняла спроби торгівлі ураном або іншими радіоактивними матеріалами. Наприклад, 2006 року заарештували жителя російської автономії Північна Осетія, який намагався продати збройовий уран за $1 млн покупцям, які, як він припускав, були радикальними ісламістами. Його засудили до 8,5 року в'язниці.

Нагадаємо, в кінці березня в Іспанії вкрали валізу з радіоактивним устаткуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram