ГоловнаСвіт

Росія відповіла погрозами на заяву Керрі з приводу провокацій російських бомбардувальників

Російський сенатор заявив, що епоха домінування Вашингтона у світі минула.

Росія відповіла погрозами на заяву Керрі з приводу провокацій російських бомбардувальників
Donald Cook

Член комітету з міжнародних справ Ради Федерації Росії Ігор Морозов заявив, що якби США дійсно збили російські Су-24, які імітували атаку на американський есмінець USS Donald Cook, була жорстка відповідь на це.

Про це повідомляє "Русская служба новостей".

"Як [держсекретар США Джон] Керрі сказав, що вони будуть стріляти на ураження, точно так само вони повинні знати, що Donald Cook підійшов до наших кордонів і може вже від них не відійти", - сказав Морозов. При цьому сенатор припустив, що керівництво США поки що не усвідомило, що епоха домінування Вашингтона у світі минула. Він також додав, що в багатополярному світі необхідно вміти домовлятися. Як приклад сенатор навів взаємодію США і Росії під час повітряної операції в Сирії.

Як повідомляє "Интерфакс", голова комітету Держдуми з питань оборони Володимир Комоєдов, коментуючи інцидент з Donald Cook, запевнив, що російські військові літаки не мали озброєння на борту, а тому не могли імітувати атаку. На думку депутата, Су-24 не порушили міжнародних правил.

"Вони [російські літаки] були без підвіски, пролітали поруч, тобто не було зброї", - сказав депутат. Він зазначив, що бомбардувальники летіли "у вільному повітрі, над морем, за своїми планами". "От що робили там американці, мені незрозуміло", - додав Комоєдов.

Пентагон оприлюднив фотографії і відео, на яких зафіксовано, як російські Су-24 агресивно пролітають на малій висоті поблизу есмінця. У Білому домі прокоментували інцидент як такий, що "не відповідає нормам поведінки військових".

За словами американських військових, за останні кілька днів російські бомбардувальники Су-24 кілька разів пролітали небезпечно близько від Donald Cook у Балтійському морі. Військові літаки не мали бомбардувального і ракетного озброєння. Також над есмінцем пролетів російський вертоліт Ка-27, з якого, імовірно, велася фотозйомка корабля.

Зі свого боку Джон Керрі охарактеризував інцидент як "небезпечну і провокаційну" сутичку бойових сил. "Відповідно до правил ведення військових дій, можна було б і стріляти на ураження", - сказав держсекретар.

У міноборони Росії заявили, що реакція США "здивувала", а пілоти, побачивши корабель, "з дотриманням усіх заходів безпеки здійснили так зване ухиляння від нього".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram