ГоловнаСвіт

Чехія офіційно стала Чехією

МЗС Чехії попросить ООН внести переклади короткої назви шістьма офіційними мовами організації в базу даних.

Чехія офіційно стала Чехією
Чехия

Влада Чеської Республіки затвердила ще одну офіційну назву країни - Чехія (англійською мовою Czechia).

Як повідомляє портал Around Prague, другу офіційну назву країни схвалили президент Мілош Земан, прем'єр Богуслав Соботка, спікери обох палат парламенту, міністри закордонних справ та оборони.

Для надання рішенню міжнародного статусу МЗС Чехії попросить ООН внести переклади короткої назви шістьма офіційними мовами організації в базу даних.

"Очікується, що введення єдиної офіційної версії спростить багато питань, наприклад, як правильно вказувати назву країни одним словом на різних конференціях, на футболках чеської збірної або в інших випадках, де не потрібно використовувати повну назву країни", - зазначає портал.

Як пише "Радіо Прага", у базі даних ООН кожна держава має офіційну політичну назву, при цьому вона може за власним вибором запропонувати скорочений варіант. Наразі у базі даних зазначено тільки назву країни з двох слів - "Чеська Республіка" (англійською - Chezh Republic).

На сайті чеської радіостанції розповідається, що назва Czechia вперше з'явилася у латині у 1634 році, в англійській мові - у 1841 році. У 1918-1960 роках вона активно використовувалася в американських ЗМІ для позначення частини Чехословаччини (у 1960 році Чехословацька Республіка стала називатися Чехословацькою Соціалістичною Республікою).

Нинішній президент Мілош Земан у своїх виступах давно використовує англомовний варіант. Критики Czechia вказують на схожість слова з англомовною назвою Чечні (Chechnya).

Чеська Республіка утворилася після поділу Чехословаччини на дві держави - Чехію і Словаччину - у 1993 році.

Нагадаємо, що в грудні 2015 року прем'єр Македонії допустив перейменування країни через суперечку з Грецією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram