ГоловнаСвіт

Акціонери ЮКОСу зажадали заарештувати російські активи в Індії

Арешти російських активів в Індії можуть вплинути на оборонний сектор і ядерну енергетику

Акціонери ЮКОСу зажадали заарештувати російські активи в Індії
ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Колишні власники компанії ЮКОС звернулися з клопотанням до суду Індії про визнання та виконання рішення Гаазького суду про стягнення з Росії $50 млрд.

Про це повідомляє The Moscow Times.

За даними видання, арешти російських активів в Індії можуть вплинути на оборонний сектор і ядерну енергетику.

Інформацію про початок судового розгляду підтвердив РБК голова коишніх акціонерів.

"Будьте певні, ми йдемо туди не тому, що так любимо Індію. Ми вважаємо, що там є значні активи Росії", - зазначив директор гібралтарської GML (представляє колишніх акціонерів ЮКОСу) Тім Осборн.

Представник GML Грем Аккерман підтвердив, що судовий процес в Індії запущено, однак від подальших коментарів відмовився.

2014 року Арбітражний суд у Гаазі почав вимагати від Росії виплатити $50 млрд колишнім акціонерам ЮКОСу. Раніше вони домагалися визнання і виконання рішення суду в Бельгії, Франції, Німеччині, Великобританії, США і Нідерландах. Слідком РФ обґрунтував відмову РФ від виплати $50 млрд колишнім власникам ЮКОСу тим, що вони нібито отримали акції цієї компанії незаконно.

Видання нагадує, що судовий процес у справі ЮКОСу почався 2005 року. 2003 року держава висунула проти ЮКОСу звинувачення у несплаті податків, президента і основного акціонера компанії Михайла Ходорковського заарештували (засудили за шахрайство 2005 року, амністували і випустили на свободу у грудні 2013 року). Наприкінці 2004 року через аукціон за 263 млрд руб. ($9,3 млрд на той момент) було продано основний актив ЮКОСу, "Юганскнефтегаз" (зараз належить "Роснефти"). 2005 року Михайло Ходорковський продав своїм партнерам частку в GML, і вона стала контролювати 70,5% ЮКОСа. Від усіх судових розглядів навколо компанії бізнесмен відтоді дистанціювався, до цього процесу Ходорковський ніяк не причетний. Власниками GML вважаються Леонід Невзлін, Володимир Дубов і кілька інших осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram