ГоловнаСвіт

Посольство Росії у Вірменії закидали яйцями і монетами

Під час акції протесту звучали заклики до виходу Вірменії зі складу Євразійського економічного союзу

Посольство Росії у Вірменії закидали яйцями і монетами
Акция протеста возле посольства РФ в Ереване
Фото: http://newsarmenia.am

Учасники акції протесту проти продажу зброї Азербайджану у ніч на 14 квітня закидали російське посольство в Єревані яйцями і монетами. Поліція перекрила дорогу до будівлі диппредставництва, однак протестувальникам вдалося прорвати оточення.

Про це повідомляє видання "Кавказский узел".

В антиросійській акції взяли участь кілька сотень людей. Як зазначає видання "Новости Армении", під час заходу звучали заклики до виходу Вірменії зі складу Євразійського економічного союзу. Присутні скандували "Ми - господарі Арцаха" (так вірменською називається Нагорний Карабах - ред.), "Вільна, незалежна Вірменія", "Арцах вам не полігон". Згодом поліція відтіснила мітингувальників від будівлі посольства.

Завдяки масовому постачанню з Росії озброєння азербайджанської армії суттєво оновилося в останні роки. Зокрема, у 2010-2014 роках було отримано 100 танків Т-90С (існує опціон ще на 94 такі машини) і 100 БМП-3, 18 САУ 2С19М1 "Мста-С", 18 САУ 2С31 "Вена", 18 РСЗО 9А52 "Смерч" і 18 важких вогнеметних систем ТОС-1А "Солнцепек", а також 300 ПЗРК "Игла-с" з боєкомплектом 1500 ракет. Крім того, азербайджанська армія отримала з Росії серйозний комплект інженерно-саперної техніки і обладнання, призначений, як наголошують військові експерти, для подолання укріплених ділянок ешелонованої оборони карабаської армії.

При цьому Москва постачає зброю і Єревану. 18 лютого повідомлялося про виділення Вірменії державного експортного кредиту на $200 млн на придбання російської зброї.

Після цього Азербайджан заявив Росії протест через купівлю Вірменією російської зброї.

Загострення протистояння у Нагірному Карабаху відбулося у ніч на 2 квітня. Через три дні сторони оголосили про перемир'я.

Масштабні збройні сутички відбулися в регіоні у 1991 році, коли була проголошена Нагірно-Карабаська Республіка (НКР). Баку спробував повернути регіон під свій контроль силою, але зазнав невдачі.

У травні 1994 року представники парламентів Азербайджану, Вірменії та невизнаної НКР підписали бішкекський протокол про перемир'я. Того ж місяця угоду про безстрокове припинення вогню підписали голови військових відомств трьох республік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram