ГоловнаСвіт

Міністр культури Британії опинився в центрі секс-скандалу

Історія, що компроментує міністра, могла використовуватися газетами як важіль тиску на нього

 Міністр культури Британії опинився в центрі секс-скандалу
Фото: dmitryfirtash.com

У Британії опозиція і громадські активісти намагаються розібратися, чому чотири великі газети приховували інформацію про зв'язок міністра культури і спорту Джона Віттінгдейла зі співробітницею ескорт-агентства, повідомляє  Русская служба Би-би-си.

За відомостями програми Бі-бі-сі "Панорама", чотири британські газети: People, Mail on Sunday, Sun і Independent, - провели розслідування повідомлень про роман Віттінгдейла з цією жінкою, але вирішили, що публікація цієї історії не в інтересах суспільства.

Ситуація привернула увагу тому, що частина міністерських повноважень Джона Віттінгдейла - регулювання відносин з пресою.

Саме він працює над створенням нової нормативно-правової бази, що регулює роботу британської преси. Відповідне рішення було прийнято на підставі доповіді комісії лорда Левесона, яка розслідувала вторгнення журналістів газети News of the World у приватне життя британців.

Тому, як стверджує опозиція, історія, яка компрометує міністра, могла використовуватися газетами як важіль тиску на нього.

Підтвердження подібних побоювань немає. Проте активісти громадської організації Hacked Off, а тепер і лейбористська опозиція заявляють, що відмова від публікації цих відомостей про міністра є явним конфліктом інтересів.

Дджон Віттінгдейл був активістом Консервативної партії з 1982 року, а в 1988 році став політичним секретарем тодішнього прем'єр-міністра Маргарет Тетчер.

З 1992 року Віттінгдейл був депутатом парламенту і протягом 10 років очолював впливовий комітет палати громад з культури, засобів масової інформації та спорту.

З'ясувалося, що за рік до призначення міністром культури Віттінгдейл, який очолював тоді парламентський комітет з питань культури, мав близькі стосунки з жінкою, яка виявилася співробітницею ескорт-агентства.

Міністр, який не одружений, стверджує, що познайомився з нею на сайті знайомств в інтернеті і гадки не мав, що його знайома працює в секс-індустрії. За його словами, він перервав з нею зв'язок, коли дізнався про її професію в 2014 році - до міністерського призначення.

"Їй було стільки ж років, як і мені, і вона жила поруч. Жодного разу вона не згадувала свою роботу. Я дізнався про це тільки тоді, коли хтось спробував продати цю історію газетам. Як тільки я про це дізнався, я припинив з нею всі стосунки ", - розповів він.

Однак, як з'ясувалося, Віттінгдейл не проінформував Даунінг-стріт про цей зв'язок у травні 2015 року, коли йому був запропонований міністерський пост.

Керівництво Лейбористської партії тепер вимагає зняття з Віттінгдейла повноважень з регулювання відносин з пресою.

Нагадаємо, в кінці грудня 2015 Всесвітній банк скасував проект з реконструкції інфраструктури Канади вартістю $265 млн через сексуальний скандал, що вибухнув у країні, коли стало відомо про численні порушення закону з боку співробітників місцевої компанії, яка співпрацювала з банком. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram