ГоловнаСвіт

Суд заборонив владі Ізраїлю розповідати про постачання зброї в Руанду під час геноциду

Судді побачили в розкритті інформації загрозу нацбезпеці та іміджу Ізраїлю на міжнародній арені

Суд заборонив владі Ізраїлю розповідати про постачання зброї в Руанду під час геноциду

Верховний суд Ізраїлю постановив, що документи про можливі поставки зброї Тель-Авіва в Руанду під час геноциду залишаться засекреченими.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Судді вважають, що, незважаючи на право суспільства знати інформацію про діяльність уряду, розкриття цих даних спричинить загрозу національній безпеці або підірве позиції Ізраїлю на міжнародній арені.

При цьому можливість перегляду цього рішення судді зберегли. Це станеться в тому разі, якщо громадський інтерес перевищить побоювання з приводу масштабу загрози інтересам Тель-Авіва.

Позов проти влади подав юрист Ітай Мак, який вимагав розкрити всю інформацію про можливі поставки зброї під час геноциду в Руанді. Його позов відхилив суд Тель-Авіва, потім суд другої інстанції, і, нарешті, Верховний суд. Мак назвав рішення суду "хибним і аморальним".

"Держава Ізраїль тільки програє від цього", - підкреслив юрист. Проте, Мак похвалив суд за те, що він визнав факт геноциду.

Геноцид у Руанді розпочався у квітні 1994 року, коли після атаки на літак президента Руанди Жювеналя Хабіарімана і президента Бурунді Сіпрієна Нтар'ямира у країні стався військовий переворот. Нова влада, більшість у якій становили представники племені хуту, звинуватила інше плем'я - тутсі - в причетності до загибелі президентів.

Жертвами атак на тутсі стали від 750 тис. до мільйона осіб. Переважно їх вбивали примітивним зброєю - мачете або мотиками, проте є свідчення використання ізраїльських куль калібром 5,56 міліметра, а також автоматів і гранат ізраїльського виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram