ГоловнаСвіт

У Македонії опозиція вимагає відставки президента у зв'язку з гучною справою про прослуховування

Йоханнес Хан заявив про загрозу майбутньому Македонії у складі ЄС і НАТО.

Президент Македонії Георге Іванов вирішив припинити кримінальне переслідування кількох посадових осіб у гучній справі про прослуховування. На знак протесту сотні прихильників опозиції вийшли на вулиці Скоп'є у вівторок, 12 квітня.

Про це повідомляє euronews.

Голова колишньої Югославської республіки Македонії Георге Іванов пояснив своє рішення тим, що це допоможе республіці вийти з політичної кризи. За його словами, справа стала такою заплутаною, що ніхто не зміг би розплутати її.

Однак опозиційний Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) тепер закликає голову держави піти у відставку, вказуючи на те, що неприйнятно залишати непокараною справу про прослуховування телефонів близько 20 тис. громадян країни, в організації якого підозрюють прем'єр-міністра Ніколу Груєвського і спецслужби. Лідер опозиції Зоран Заєв прирівняв дії президента до "державного перевороту".

Фото: EPA/UPG

Раніше Євросоюз у рамках уклав угоду з Македонією. У рамках угоди для розслідування справи про прослуховування призначили спеціального прокурора. Уряд погодився на дострокові вибори, і Груєвський пішов з посади прем'єр-міністра в січні цього року.

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоханнес Хан у вівторок заявив, що дії Георге Іванова ставлять під загрозу майбутнє Македонії в складі ЄС і НАТО. Брюссель також висловив сумніви щодо можливості проведення в Македонії вартих довіри парламентських виборів, запланованих на 5 червня.

Крім того, політична криза посилюється ситуацією на кордоні Македонії з Грецією, де у вихідні жорстоко зупинили спробу мігрантів перейти на македонський бік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram