ГоловнаСвіт

МВФ попередив про тяжкі наслідки "Брекситу" для Європи й усього світу

Економісти побоюються збитків для економіки на регіональному і світовому рівнях.

МВФ попередив про тяжкі наслідки "Брекситу" для Європи й усього світу
МВФ
Фото: orbita.dn.ua

Міжнародний валютний фонд (МВФ) попередив Європу про тяжкі наслідки виходу Великобританії з Євросоюзу ("Брексит").

Про це повідомляє euronews.

У своїй квітневій доповіді "Перспективи розвитку світової економіки" МВФ зазначив, що якщо 23 червня британці проголосують за припинення членства їхньої країни в Єдиній Європі, економіці на регіональному і світовому рівнях буде завдано "важкої шкоди".

Передусім це позначиться на фінансових потоках і світовій торгівлі. Крім того, ситуація нервує інвесторів: що довше тривають дискусії про реалізацію такого сценарію, то довше затягується період невизначеності, який завдає удару по довірі інвесторів і провокує скорочення інвестицій і високу волатильність на ринках.

Тим часом опитування, проведене YouGov два тижні тому, показало, що 38% респондентів "за" вихід із ЄС, 40% - "проти", 18% ще не визначилися.

"Голосування на користь "Брекситу" покладе початок дворічному процесу перегляду всіх угод, і важко собі уявити, що в результаті статус Великобританії стосовно доступу (до послуг) ЄС не змінився. Це матиме величезні наслідки для Великобританії, її європейських партнерів і навіть на більш глобальному рівні - для країн, які так чи інакше беруть участь у цих угодах сьогодні", - заявив головний економіст МВФ Моріс Обстфельд.

Але і в складі ЄС на британську економіку чекає уповільнення зростання: згідно з доповіддю "Перспективи розвитку світової економіки", ВВП цього року зросте на 1,9% (замість очікуваних у січні 2,2%). Прогноз для світового ВВП на 2016 рік знижено з 3,4%, до 3,2%.

"Глобальне економічне зростання триватиме, але все більш розчаровують темпи. Тож світова економіка стає більш вразливою до ризиків. Зростання занадто повільне і дуже надовго", - додав Обстефельд.

Відновлення глобальної економіки, вважають автори доповіді, багато в чому сповільнюється через ринки, що розвиваються, особливо ті, чиє процвітання залежить від експорту сировинних товарів, які подешевшали за останні два роки.

Раніше голови європейських країн на саміті в Брюсселі домовилися про пакет реформ, необхідних для того, щоб виключити вихід Великобританії з ЄС.

Референдум про вихід Великобританії зі складу Європейського Союзу відбудеться 23 червня. Втрати Британії через вихід із ЄС оцінили в 100 млрд фунтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram