ГоловнаСвіт

Слідство у справі Бібліотеки української літератури в Москві подало запит на дані читачів

Правоохоронців цікавлять ті, хто брав для читання книги Євгена Гуцала

Слідство у справі Бібліотеки української літератури в Москві подало запит на дані читачів
Фото: lenta.ru

Російське слідство подало запит на персональні дані трьох читачів, які брали книги в Бібліотеці української літератури в Москві у 1998, 2008 і 2010 роках.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зазначають, що слідчий з особливо важливих справ, який веде справу Бібліотеки української літератури в Москві, запросив у співробітників бібліотеки анкетні дані на трьох читачів, які брали для читання книги Євгена Гуцала "Ментальність орди" (15 травня 2008 року), "Україна або смерть" (10 липня 1998 року), "Голод в Україні" (1 лютого 2010 року).

Навіщо російське слідство шукає читачів, які брали книги 8, 18 і 6 років тому, не зовсім зрозуміло, адже нинішню кримінальну справу порушено за епізодами з 2011 по 2015 рік.

Нагадаємо, 5 квітня слідство висунуло директору Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріній нове звинувачення за статтею "розтрата". Раніше Шаріну звинувачували в розпалюванні національної ненависті і ворожнечі.

Нагадаємо, 22 березня Московський міський суд визнав законним продовження домашнього арешту для директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної.

27 січня Пресненський суд Москви продовжив домашній арешт директору української бібліотеки Москви Наталії Шаріній на три місяці, не дозволивши навіть короткострокові прогулянки.

28 жовтня 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки, а потім її директорку Шаріну затримали. Проти неї порушили кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Приводом для порушення справи, згідно з версією Слідкому РФ, стало "поширення екстремістських матеріалів, заборонених до використання", - зокрема книги Дмитра Корчинського. Крім того, повідомляли про вилучення книг про Степана Бандеру і журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. За даними "Интерфакса", з бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів.

30 жовтня Таганський суд Москви відправив Шаріну під домашній арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram