ГоловнаСвіт

Путін назвав США замовником панамагейту

Президент Росії повірив у заяву WikiLeaks.

Путін назвав США замовником панамагейту
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін назвав США замовником журналістських розслідувань, заснованих на документах панамської юрфірми Mossack Fonseca, які злило анонімне джерело німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

Про це він сказав в рамках медіафоруму Загальноросійського народного фронту у Санкт-Петербурзі.

"Те, що за цим стоять, скажімо, офіційні особи та офіційні органи тих самих Сполучених Штатів, це зараз нам WikiLeaks показав", - заявив російський президент.

У середу у WikiLeaks заявили, що за витоком документів стоїть Джордж Сорос і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Метою атаки нібито є Путін. Крім того, у WikiLeaks підкреслили, що "OCCRP добре робить свою роботу, проте пряме фінансування атаки на Путіна серйозно підриває репутацію уряду США".

Нагадаємо, одним із центральних розслідувань панамагейту стала публікація "Новой газеты" про Сергія Ролдугіна, давнього друга Путіна.

На відміну від інших друзів Путіна, які увійшли до списку Forbes за час його правління, про багатство Ролдугіна донедавна не було нічого відомо. Однак завдяки витоку з компанії-реєстратора Mossak Fonseca вдалося дізнатися, що пов'язані з Ролдугіним компанії оперують не просто мільйонами, а мільярдами доларів.

Зокрема, Ролдугін був власником Sonnette Overseas з Британських Віргінських островів та International Media Overseas (IMO) з Панами. Вони, у свою чергу, були акціонерами Sandalwood Continental і Sunbarn Ltd. Загальний обіг на банківських рахунках лише Sandalwood Continental становить близько 2 млрд доларів, а у звітах за 2009 рік вказано, що вартість її активів - 18 млрд рублів. Обіги інших компаній зі схеми були меншими, але теж обчислювалися сотнями мільйонів доларів.

Путін назвав це маячнею і додав: що більше буде в Росії таких людей, як Ролдугін, то краще.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram