ГоловнаСвіт

Україна не входить і не ввійде в топ пріоритетів США, - Сушко

Експерт прогнозує збереження інерції в американській зовнішній політиці.

Україна не входить і не ввійде в топ пріоритетів США, - Сушко
Александр Сушко
Фото: Макс Требухов

Україна не входить і не ввійде в топ пріоритетів Сполучених Штатів, незалежно від результату президентських виборів, які відбудуться в листопаді 2016 року.

Про це в Інституті Горшеніна на круглому столі "Президентська кампанія в США: тенденції, прогнози і вплив на американсько-українські відносини" сказав Олександр Сушко, науковий директор Інституту євро-атлантичного співробітництва.

"У зовнішній політиці США збережеться значна частина інерції, особливо в разі перемоги Клінтон. Я прогнозую в найближчі роки - до п'яти років - продовження підтримки України з поправкою на те, що вона не є і не буде в числі топ-3 пріоритетів Сполучених Штатів Америки. У разі перемоги Трампа девіації, відхилення можуть бути більшими, безумовно", - заявив Сушко.

На його думку, зовнішня політика США щодо Росії буде мати ситуативний характер, і підстав для нового перезавантаження немає. "Перезавантаження [у 2009 році] виникло як феномен за конкретних історичних обставин, за часів президентства Медведєва. Зараз немає жодних підстав, навіть натяку на такі ілюзії", - сказав він.

"Очевидно, що відносини з Росією будуть відігравати важливу роль у політиці США. Але є багато змінних і факторів, зокрема найважливішим є те, наскільки успіх у ключових напрямках зовнішньої політики США в певних частинах світу залежить від позиції Росії. Ну, наприклад, якщо виникає якийсь конфлікт, який важко вирішити без Росії, тоді зростає значимість цих двосторонніх відносин. От Сирія була моментом, коли ця значимість зросла, але ніяких фундаментальних змін у політиці не відбулося", - додав Сушко.

Директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов також зазначив, що України серед пріоритетів Америки не буде.

"Жоден виборчий штаб, жоден кандидат у президенти не вважає, що українська проблематика повинна бути хоча б у топ-5 тим, що вони відпрацьовували б перед виборцями з погляду підвищення свого рейтингу. Ірану дуже багато, Китай присутній, Росія теж є, Ізраїль - завжди частина зовнішньої політики, Мексика, Куба. Усе що завгодно, проте України з якоїсь причини на устах, у свідомості кандидатів у президенти Америки немає", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram