ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Колишня дружина лідера ІДІЛ розповіла про бажання почати нове життя в Європі

Раніше колишня дружина лідера джихадистів закликала жінок з усього світу долучитися до ІДІЛ.

Колишня дружина лідера ІДІЛ розповіла про бажання почати нове життя в Європі
Саджа ад-Дулейми с детьми
Фото: www.nbcnews.com

Колишня дружина лідера "Ісламської держави" (ІДІЛ) Абу Бакра аль-Багдаді Саджа ад-Дулеймі (Saja al-Dulaimi) заявила, що хотіла б перебратися в Європу разом із донькою, щоб почати там нове життя.

Про це вона розповіла в інтерв'ю шведському телеканалу Expressen TV, уривки з якого публікує CNN.

"Я хочу жити в одній з європейських, а не арабських країн. Я хочу, щоб мої діти жили і здобували освіту. Навіть якщо мати була одружена з Абу Бакром аль-Багдаді, терористом... Невже дитина винувата в цьому?" - зазначила 28-річна ад-Дулеймі.

Жінка зауважила, що їй неприємно, що її сприймають виключно як колишню дружину ватажка ІДІЛ. "У чому моя провина, якщо я була одружена з ним 2008 року? Ми розлучені. Я пішла від нього, а не навпаки", - підкреслила вона, додавши, що не має нічого спільного з тероризмом.

У цьому ж інтерв'ю ад-Дулеймі розповіла про життя з аль-Багдаді. За її словами, вона виходила заміж за "нормального сім'янина", як він очолив одне з найнебезпечніших у світі терористичних угруповань - для неї загадка.

Саджа ад-Дулеймі прожила в шлюбі з аль-Багдаді лише три місяці, проте її вважають однією з найвідоміших його дружин. За свій вплив у джихадистському світі вона отримала прізвисько Халіфесса. Не приховуючи обличчя під хіджабом, вона публічно закликала жінок з усього світу долучатися до ІДІЛ, обіцяючи їм вірних чоловіків і гідне життя.

У грудні 2014-го ліванська поліція затримала ад-Дулеймі за незаконний перетин кордону. За даними CNN, через рік її випустили на волю в складі ісламістів, яких уряд країни обміняв на ліванських військовослужбовців, утримуваних у полоні бойовиками "Фронту ан-Нусра" (афільоване з "Аль-Каїдою" терористичне угруповання).

Терористичне угруповання ІДІЛ улітку 2014 року захопило частину територій Іраку та Сирії і проголосило там халіфат. Зараз проти терористів воюють бойовики помірної сирійської опозиції, курди, міжнародна коаліція на чолі зі США і сирійська армія із її союзниками з Лівану й Ірану.

Нагадаємо, що раніше цього тижня ІДІЛ закликала до терактів у кельнськом аеропорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram