ГоловнаСвіт

Японія стурбована заявами Шойгу про плани на Курили

Міністр оборони РФ пообіцяв ракетні комплекси на спірних територіях

Японія стурбована заявами Шойгу про плани на Курили
Фото: EPA/UPG

Японія висловила занепокоєння заявою міністра оборони РФ Сергія Шойгу про плани розмістити військову базу на Курильських островах.

Про це повідомляє DW.

"Ми поінформували російську сторону через дипломатичні канали про те, що стурбовані заявою голови Міноборони", - заявив головний секретар кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга в понеділок, 28 березня.

За його словами, Токіо дав Москві зрозуміти, що посилення російської військової інфраструктури на спірній території Курил є несумісним із позицією Японії і викликає жаль.

Як повідомляють, 25 березня Шойгу заявив, що на Курильських островах уже в 2016 році в рамках переозброєння з'являться російські берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", а також безпілотники нового покоління. Крім того, передбачають, що російські моряки оцінять можливості базування на Курилах.

"У квітні моряки Тихоокеанського флоту вирушать у тримісячний експедиційний похід на острови Великої Курильської гряди. Основна мета - вивчити можливості перспективного базування сил Тихоокеанського флоту", - сказав міністр.

Із заявою про будівництво військової бази на Курилах Росія виступила ще в жовтні 2015 року. Агентство Reuters відзначає, що такі дії, очевидно, тільки погіршать і без того непрості відносини Москви з урядом у Токіо, яке наполягає на поверненні південних Курил, які в Японії називають північними територіями. Через цю територіальну суперечку РФ і Японія досі не підписали формальний мирний договір за підсумками Другої світової війни.

Нагадаємо, 22 березня міністр оборони Росії Сергій Шойгу побував в анексованому Криму, щоб перевірити організацію бойової підготовки і процес будівництва навчально-бойових об'єктів, а після того відправився в Краснодарський край з аналогічною інспекцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram