ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії обрали змінника Чурова на чолі ЦВК

"Чарівника" змінила правозахисниця.

У Росії обрали змінника Чурова на чолі ЦВК
Элла Памфилова
Фото: niaa.ru

Головою нового складу російського Центрвиборчкому обрано екс-уповноважену з прав людини Еллу Памфілову. Вона змінила на цій посаді Володимира Чурова, який не увійшов до нового складу комісії.

У понеділок відбулося перше засідання нового складу Центрвиборчкому, на якому пройшли вибори керівництва комісії, повідомляє РБК.

Памфілова стала однією з п'яти осіб, призначених на початку березня в новий склад Центрвиборчкому указом президента РФ Володимира Путіна.

На думку політолога Олександра Кинєва, призначення Памфілової стане спробою влади "нанести грим" на вже сформовану систему виборів: своєю особистою репутацією вона повинна буде прикрити внесені до виборчого законодавства зміни, не впливаючи на виборчий процес.

Усього до складу ЦВК увійшли 15 членів комісії з правом вирішального голосу - п'ять осіб за квотою Держдуми, п'ять - за квотою Ради Федерації, останню "п'ятірку" призначив президент. Екс-голова ЦВК Володимир Чуров у новий склад комісії не увійшов.

Володимир Чуров займав посаду голови Центральної виборчої комісії РФ з 2007 року. На цій посаді Чуров отримав прізвисько "чарівник" за те, що забезпечував потрібні для влади результати на виборах.

Зокрема під час виборів у Держдуму 2011 року в прямому репортажі на телеканалі "Россия 24" були показані результати з кількох областей Росії. Надані ЦВК дані сумарно перевищували 100%. Рекорд зафіксували в Ростовській області - 146,47%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram