ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія обґрунтувала відмову виплачувати $50 млрд у справі ЮКОС

Ходорковського звинуватили в крадіжці акцій компанії 1995 року.

Росія обґрунтувала відмову виплачувати $50 млрд у справі ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Слідчий комітет Росії обґрунтував відмову РФ від виплати $50 млрд колишнім власникам ЮКОС тим, що вони отримали акції цієї компанії незаконно.

За оцінкою Слідкому, спершу Михайло Ходорковський незаконно приватизував ЮКОС 1995 року, а потім акції компанії так само незаконно перереєстрували на інші фірми.

"Для участі в інвестиційному конкурсі і заставному аукціоні команда Ходорковського подала фактично належні йому ЗАТ «Лагуна» і ЗАТ «Реагент», обманюючи при цьому, що ці товариства є самостійними юридичними особами. У конкурсі і аукціоні перемогла «Лагуна», однак оплата за акції була здійснена за рахунок коштів акціонерного банку «Менатеп», основним джерелом яких були кошти клієнтів і вкладників. У «Лагуни» власних коштів не було. При цьому «Менатепу» сплачених за акції грошей не повернули, а кілька років по тому банк збанкрутував. Тож акції Ходорковський отримав безоплатно, на чужі гроші, тобто фактично вкрав", - повідомляють на сайті Слідкому.

Урешті-решт власниками акцій ЮКОС стали компанії "Халл Ентерпрайзис Лімітед", "Юкос Юніверсал Лімітед" і "Ветеран Петролеум Лімітед", зареєстровані на Кіпрі і острові Мен.

"Усі ці компанії були також підконтрольні Ходорковському, і оплата за акції відображена лише в документах про людське око, а фактично її не було. Слідство має свідчення свідків - директорів компаній, які підтверджують, що самі не мали ніякої самостійності, а лише виконували вказівки власника про те, як розпорядитися акціями, і що їх просто передавали від однієї компанії іншій", - заявляє Слідком.

У зв'язку з цим Росія вважає, що ні ці компанії, ні Ходорковський не мали права звертатися з позовом до Гаазького міжнародного арбітражу, а його рішення про виплату компенсації не підлягає виконанню.

Нагадаємо, постійна палата третейського суду в Гаазі в липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже $50 млрд компаніям, афільованим з колишніми акціонерами ЮКОС. Суд вирішив, що дії Росії проти ЮКОС можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ту статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму - $39,97 млрд - повинен отримати кіпрський офшор Hulley Enterprises Limited, пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОС Group Menatep Limited (згодом перейменований в GML). Виплату ще в $8,2 млрд присуджено кіпрській Veteran Petroleum, яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОС. Розмір компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору Yukos Universal Limited суд визначив у розмірі $1,9 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram