ГоловнаСвіт

Малайзія заявила про вторгнення 100 китайських суден у свої територіальні води

МЗС КНР заявило, що китайські траулери здійснюють у Південно-Китайському морі дозволений законом вилов.

Малайзія заявила про вторгнення 100 китайських суден у свої територіальні води
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

Міністр національної безпеки Малайзії Шахідан Кассім (Shahidan Kassim) заявив, що близько 100 суден під китайським прапором виявили у водах навколо рифа Луконія в Південно-Китайському морі, які Куала-Лумпур вважає своїми.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На суверенітет над спірною акваторією Південно-Китайського моря претендують, окрім Малайзії, Китай і Тайвань.

При цьому міністр не уточнив, про які саме судна йдеться - військові, торговельні або рибальські.

У район китайського "вторгнення" відправили групу кораблів малайзійських ВМС, які повинні стежити за тим, що відбувається. Кассім пообіцяв, що якщо китайські судна виявлять у виключній економічній зоні Малайзії, моряки малайзійського флоту застосують визначені законом заходи.

Як заявив прес-секретар китайського МЗС Хун Лей, у Пекіні не розуміють стурбованості малайзійської сторони. "Можливо, ми не вловили якихось деталей. Але хотілося б нагадати, що зараз у Південно-Китайському морі - рибальський сезон. У цей час рік за роком китайські траулери працюють у згаданих водах, здійснюючи дозволений законом вилов", - заявив він.

У Південно-Китайському морі КНР претендує на кілька спірних безлюдних островів. Права на ці акваторії оскаржують Тайвань, Малайзія, Філіппіни, Бруней і В'єтнам. Найбільш напруженою є ситуація навколо рифа Скарборо, а також архіпелагу Спратлі, який, як вважають, багатий на нафту і газ. Окрім того, острови архіпелагу мають стратегічне значення - будівництво там злітно-посадкових смуг, що активно робить Китай, істотно посилити позиції Пекіна в регіоні. З червня 2014 року Китай будує в спірних акваторіях штучні острови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram