ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Ходорковський назвав умову повернення в Росію

Екс-голова ЮКОСу вважає, що політична система, побудована Путіним, може вичерпати себе менш ніж за 10 років

Ходорковський назвав умову повернення в Росію
Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Колишній голова ЮКОСу Михайло Ходорковський заявив, що планує повернутися в Росію "як тільки почне розвалюватися режим".

Про це він заявив в інтерв'ю The Daily Beast.

"Зараз же я роблю все, що можу, щоб, коли цей режим почне падати, колапс стався по-іншому, щоб не повторилися згубні помилки, зроблені на початку 90-х років", - розповів він.

На думку Ходорковського, політична система, побудована президентом РФ Володимиром Путіним, може вичерпати себе менш ніж за 10 років.

"Ситуація дуже нестабільна, тому що оточення Путіна починає думати про те, що буде після Путіна. Та модель, яку він будує зараз, не зможе проіснувати довго. Через 10 років, коли Путіну буде за 70 років, а його бюрократам - тільки 40, він зіткнеться з кризою лояльності", - вважає бізнесмен.

Ходорковський додав, що нинішній режим "зробив багато поганих речей" і знадобляться судові розгляди, де нададуть усі докази. Однак усіх судити не вдасться, вважає він.

При цьому Ходорковський зазначив, що він особисто "проти переслідування", пояснивши, що "в нашій історії цього було достатньо".

Ходорковського заарештували 25 жовтня 2003 року за звинуваченням у розкраданнях і несплаті податків. У 2005 році його визнали винним у шахрайстві та інших злочинах. Його засудили на 10 років і 10 місяців. У грудні 2013 року Путін помилував Ходорковського після його звернення у зв'язку з хворобою матері. Після цього Ходорковський поїхав з Росії і оселився у Швейцарії.

Наразі Росія домагається арешту Ходорковського у справі про вбивство мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова, скоєне у 1998 році. Однак Генеральний секретаріат Інтерполу відмовився включити Ходорковського у список розшукуваних, вважаючи, що його кримінальне переслідування політично вмотивоване.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram