ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова "Росатому" пообіцяв корабель, здатний за місяць дістатися до Марса

Сучасні міжпланетні станції долають відстань між Землею і Марсом більш ніж за півроку

Голова "Росатому" пообіцяв корабель, здатний за місяць дістатися до Марса
Марс
Фото: EPA/UPG

Космічний корабель з ядерним двигуном може долетіти до Марса за один-півтора місяця і зробити при цьому безліч маневрів.

З такою заявою у Раді Федерації РФ виступив голова держкорпорації "Росатом" Сергій Кірієнко, інформує ТАСС.

"Енергоустановка з ядерним двигуном дозволяє долетіти до Марса за один-півтора місяця, забезпечуючи можливість маневрування і прискорення. На звичайному двигуні політ на Марс склав би близько півтора року без можливості повернутися назад", - сказав він.

Стверджується, що роботи зі створення відповідного транспортного енергетичного модуля почалися у 2010 році. У 2012-му було виконано технічний проект. У плани входило створення у 2015 році самої установки, а до 2018 року - готового для льотних випробувань транспортно-енергетичного модуля.

У період з 1970-го по 1988 рік в СРСР було здійснено запуск 32 космічних апаратів з термоелектричною ядерною енергоустановкою. Ядерний ракетний двигун проходив випробування на Семипалатинському полігоні у період з 1960-го по 1980 рік.

Сучасні міжпланетні станції долають відстань між Землею і Марсом (у найбільш сприятливий період) більш ніж за півроку. Наприклад, місія Mars Science Laboratory, під час якої на поверхню Червоної планети доставили найважчий рукотворний об'єкт (ровер Curiosity), зайняла 254 дні.

Нагадаємо, у грудні 2015 року NASA відкрило набір астронавтів для польоту на Марс.

Також нагадаємо, що голландська некомерційна організація Mars One збирається до 2023 року заснувати колонію на Марсі і наразі проводить відбір колонізаторів. У лютому було обрано 100 осіб, серед яких - один українець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram