ГоловнаСвіт

Колишній лідер баскських сепаратистів вийшов з в'язниці

Звільнений лідер басків заявив, що був політичним в'язнем

Один із колишніх лідерів політичного крила баскського терористичного угруповання ЕТА, націоналістичної партії "Батасуна" Арнальдо Отегі (Arnaldo Otegi) вийшов з в'язниці, відсидівши 6,5 років.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Біля воріт в'язниці міста Логроньйо його зустрічали понад дві сотні людей - товариші, рідні, журналісти.

Привітати зі звільненням 57-річного Отегі прийшли і члени різних націоналістичних партій.

Арнальдо Отегі
Фото: EPA/UPG
Арнальдо Отегі

"Є ті, хто каже, що в Іспанії немає політичних в'язнів, але досить подивитися записи всіх телекамер, які тут присутні, щоб знати, що вони існують. Шість з половиною років тому нас заарештували тільки тому, що ми зробили ставку на мир. Я дякую вам за те, що ви зберегли відданість ідеї миру, незважаючи на всі провокації. Світ - це наш єдиний шлях і ним ми мусимо далі йти", - заявив Отегі, виступаючи перед присутніми, інформує euronews.

В цілому Отегі протягом життя сидів у в'язниці п'ять разів. Востаннє його затримали у 2009 році за спробу відтворити "Батасуну" - політичне крило терористичного угруповання ЕТА. У 2011 році суд засудив його до 10 років тюремного ув'язнення. Але через деякий час йому пом'якшили покарання - тюремний термін скоротили до 6,5 років.

Бійці ЕТА звинувачуються у загибелі понад 800 громадян, які стали жертвами терористичних актів.

Терористичне угруповання ЕТА діяло на території Іспанії і сусідньої Франції понад 40 років. У жовтні 2011 року ЕТА оголосило про остаточну відмову від бойових дій, закликавши уряди Іспанії і Франції почати прямий діалог для вирішення наслідків конфлікту.

Офіційною датою заснування ЕТА (ETA - Euzkadi Ta Azkatasuna, баскською мовою "Батьківщина і свобода") вважається 31 липня 1959 року, коли група молодих людей, які відокремилися від Баскської націоналістичної партії, вирішила вести боротьбу за незалежність Країни Басків за допомогою зброї. Організація була створена як рух опору диктатурі генерала Франсиско Франко, який проводив жорстку політику щодо баскської меншини в Іспанії.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року на свободу вийшов сепаратист, засуджений до 3000 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram