ГоловнаСвіт

У Косово обраний новий президент

Обрання відбувалося на тлі протестів у будівлі парламенту і за його межами.

У Косово обраний новий президент
Президент Косово Хашим Тачи
Фото: EPA/UPG

Парламент частково визнаної республіки Косово обрав міністра закордонних справ Хашима Тачі (Hashim Thaci) новим президентом країни.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

Обрання відбувалося на тлі протестів у будівлі парламенту і за його межами. Опозиціонери випустили в залі сльозогінний газ, активісти на вулиці кидали пляшки із запальною сумішшю.

Опозиційні партії мали намір змусити парламент призупинити голосування. Їхнє невдоволення викликало те, що чинна влада, і Тачі зокрема, допустили в межах угоди з Сербією надання більшої автономії етнічній сербській меншині на території краю.

Мандат нинішнього президента Косово Атіфете Ях'яги закінчується 7 квітня.

Роль президента в Косово має переважно церемоніальний характер. Термін повноважень становить п'ять років.

Тачі очолював бойовиків Армії визволення Косова (А), потім працював на різних урядових посадах у частково визнаній республіці, зокрема на посаді прем'єр-міністра.

У 2010 році в Косово розгорівся скандал, пов'язаний з торгівлею людськими органами. Тоді комітет Ради Європи з прав людини представив доповідь, в якій стверджувалося, що члени АОК займалися торгівлею людськими органами і наркотиками під час Косовської війни в 1998-1999 роках.

Як писав автор доповіді, швейцарець Дік Марті, жертвами АОК ставали сербські та албанські полонені. Згідно з даними комітету, Тачі був причетний до цих злочинів. Косовська влада категорично відкинула звинувачення.

Нагадаємо, 19 лютого опозиція Косово зірвала перше в цьому році засідання парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram