ГоловнаСвіт

Представник НАТО звинуватив Росію у розв'язуванні гібридної війни з Латвією

НАТО планує додаткові підрозділи в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Болгарії

Представник НАТО звинуватив Росію у розв'язуванні гібридної війни з Латвією
Блок НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Директор Центру стратегічних комунікацій НАТО Яніс Сартс звинуватив Росію у розв'язуванні гібридної війни з Латвією.

Про це він заявив у передачі "Ранкова панорама" на латвійському телеканалі LTV1, інформує портал LSM.lv.

"Ситуація погіршилася. Ми бачимо її [гібридну війну] не тільки в Україні, але й у Прибалтиці, Центральній Європі і Скандинавії. Потрібно розуміти, що гібридна війна може привести до реальних бойових дій", - сказав Сартс.

Як приклад російської агресії Сартс привів "пропагандистські проекти RT і Sputnik". Представник альянсу зазначив, що його відомство стежитиме за діяльністю "проросійських сайтів", а громадянам Латвії порадив їх ігнорувати.

9 лютого видання The Daily Telegraph повідомило про побоювання керівництва НАТО. На їхню думку, Москва може організувати гібридну війну або повномасштабне вторгнення у прибалтійські країни, а також у держави Східної та Південної Європи. У зв'язку з цим планується розмістити додаткові підрозділи в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Болгарії. Їхній кістяк можуть скласти військовослужбовці США, Великобританії і Німеччині, оснащені мобільними засобами ППО.

3 лютого ВВС показала фільм "Третя світова війна: у командному пункті" про війну на території Латвії між НАТО і Росією. Сюжет фільму будується на тому, що після захоплення латвійського Даугавпілса (регіон Латгалія) проросійськими повстанцями і втручання американо-британської коаліції світ опиняється на межі масштабної ядерної катастрофи. Рятівниками людства стають члени британського кабінету міністрів. Дія відбувається в командному пункті збройних сил Великобританії.

Термін "гібридна війна" ввели у США наприкінці ХХ століття. Він має кілька різних трактувань, які сходяться в головному: гібридна війна - це поєднання звичайного збройного конфлікту із застосуванням терористичних методів (наприклад, саморобних вибухових пристроїв) і методів інформаційної війни (наприклад, кібератак).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram