ГоловнаСвіт

Туреччина поклала відповідальність за теракт в Анкарі на сирійський режим (оновлено)

Безпосереднім виконавцем теракту виявився біженець із Сирії.

Туреччина поклала відповідальність за теракт в Анкарі на сирійський режим (оновлено)
Теракт в Анкаре
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу звинуватив сирійських курдів у скоєнні теракту в центрі Анкари, а безпосередню відповідальність за нього поклав на сирійський режим.

Про це повідомляє агентство Anadolu

"Зараз ситуація з організаторами теракту цілком зрозуміла. Цей теракт здійснили представники сепаратистської терористичної організації РПК ("Робітнича партія Курдистану") і член ЗНС ("Загін народної самооборони"), який прибув у країну із Сирії", - сказав Давутоглу.

За словами прем'єра, теракт скоїв чоловік на ім'я Саліх Неджар, 1992 року народження, який народився в місті Амуда в Північній Сирії. Як повідомляє видання Yeni Safak із посиланням на джерело в поліції, терориста вдалося впізнати за відбитками пальців, які взяли в нього під час реєстрації як переселенця. Відомо також, що використаний під час теракту автомобіль Volkswagen орендували за 15 днів до вибуху в місті Ізмір, розташованому на заході Туреччини.

Усього після теракту затримали дев'ятьох осіб, розслідування триває.

"Учорашній теракт був спрямований і на наш народ, і військових і держслужбовців, які здійснюють почесну місію в лавах наших Збройних Сил", - зазначив прем'єр.

"ЗНС - пішак сирійського режиму, і сирійський режим безпосередньо відповідальний за теракт в Анкарі. За нами залишається право вжити всіх заходів до сирійського режиму", - підсумував прем'єр.

Вибух у центрі Анкари пролунав 17 лютого, 28 людей загинули, 61 особа отримала поранення. Через деякий час після нього турецьким ЗМІ заборонили публікувати про нього інформацію, посилаючись на офіційних осіб.

Оновлено: Як повідомляє агентство Рейтер, можновладний представник РПК заявив, що не знає, хто стоїть за терактом в Анкарі, однак, на його думку, він міг бути помстою за "різанину в Курдистані".

Салех Муслім, голова сирійської курдської партії "Демократичний Союз" (PYD), озброєним крилом якої є ЗНС, також відкинув причетність цієї групи до теракту в Анкарі.

"Ми повністю заперечуємо це", - повідомив він Рейтер по телефону. За його словами,

ЗНС не вважає Туреччину своїм противником.

РПК у Туреччині визнана терористичною організацією. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії в складі Туреччини. Незабаром після теракту, 18 лютого, турецькі ВПС завдали авіаударів по позиціях курдів на півночі Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram