ГоловнаСвіт

WikiLeaks опублікував секретний звіт ЄС щодо мігрантів

"Ісламська держава" накопичує сили у Лівії

WikiLeaks опублікував секретний звіт ЄС щодо мігрантів
Wikileaks

На сайті WikiLeaks сьогодні опублікували, імовірно, секретний звіт ЄС про боротьбу з міграцією.

У документі підводяться підсумки перших шести місяців так званої операції "Софія", в рамках якої європейські військові намагалися зупинити потік мігрантів з Лівії і з Близького Сходу. Доповідь датовано 29 січня 2016 року, її підписав командувач операцією - італійський контр-адмірал Енріко Кредендіно. У ній наводяться дані щодо кількості біженців і пропонується стратегія майбутніх операцій.

Зокрема, мова йде про закінчення фази 2А (операція в міжнародних водах) і перехід до фази 2В (операція в лівійських територіальних водах), що викликано нестабільною ситуацією в Лівії. Пропонується прискорити формування "надійного" лівійського уряду, щоб воно звернулося до сил ЄС із проханням розширити арену операцій на територіальні води Лівії і в перспективі - на узбережжя країни.

Крім того, з документа випливає, що наразі у Лівії перебувають до п'яти тисяч бойовиків "Ісламської держави", які контролюють кілька районів на узбережжі.

У 2015 році в Євросоюзі вибухнула криза через наплив біженців. Найбільше мігрантів прибуває з Сирії, де з 2011 року триває громадянська війна. Відтоді понад 507 тис. сирійців звернулися з проханням про надання притулку в європейських країнах. За даними ООН, у 2016 році міграційна хвиля в ЄС може збільшитися удвічі, а за даними самого Євросоюзу - утричі.

Нагадаємо, напередодні Меркель застерегла країни ЄС від закриття кордонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram