ГоловнаСвіт

Британія дозволила експерименти з ембріонами людини

Перед початком експериментів їх цілі і завдання буде оцінювати спеціальна дослідницька етична комісія.

Британія дозволила експерименти з ембріонами людини
Архив
Фото: meditation.dmc.tv

Вчені британського Інституту Френсіса Кріка на чолі з біологом Кітті Нікен (KathyNiakan) отримали дозвіл міністерства охорони здоров'я Великобританії на проведення експериментів з людськими зародками.

Про це повідомляє агентство AFP, посилаючись на протокол засідання комісії міністерського агентства HFEA (Управління ембріології і штучного запліднення).

Таким чином Великобританія стане другою країною в світі, де дозволені подібні процедури - у квітні минулого року стало відомо, що роботи з редагування геному людського ембріона проводяться в Китаї.

Засідання комісії пройшло 14 січня 2016 року, але відомо про нього стало лише тепер.

Згідно із заявою за підсумками засідання, редагування геному буде проводитися із зайвими ембріонами, яких отримують, але не використовують під час процедури екстрокорпорального запліднення (тепер такі ембріони знищують).

Модифіковані ембріони вчені зможуть використовувати тільки для фундаментальних досліджень, підсаджувати їх сурогатній матері заборонено. Використовувати їх можна тільки протягом 14 днів, потім вони повинні бути знищені.

Відзначається також, що йдеться про конкретну технологію редагування геному - систему CRISPR/Cas9. Цю систему спочатку відкрили як механізм бактеріального імунітету проти вірусної ДНК. Зараз її елементи застосовують для редагування геному. Відрізняється редагування геному ембріона від редагування цілого геному тим, що вони можуть передаватися в поколіннях. У рішенні комісії HFEA окремо згадується, що перед початком експериментів їх цілі і завдання буде оцінювати спеціальна дослідницька етична комісія. Вона має встановити, чи відповідають дозволу, одержувані від донорів матеріали, тим додатковим експериментам, які будуть проводитися з ембріонами.

Нагадаємо, в січні в Британії десятки тисяч лікарів-початківців провели страйк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram