ГоловнаСвіт

Іран повертається у SWIFT

Деякі іранські банки, як і раніше, залишаються під дією санкцій

Іран повертається у SWIFT
SWIFT
Фото: presstv.ir

Система міжбанківських платежів SWIFT зняла санкції з іранських банків.

Про це повідомляється на сайті SWIFT і у прес-релізі Центрального банку Ірану.

"Перепідключення до системи відбудеться без будь-яких обмежень і дискримінації всередині і поза межами Ірану", - наголошується у прес-релізі регулятора.

Банки повернуться у SWIFT "після ухвалення необхідних технічних заходів для підключення, а також низки адміністративних і системних перевірок".

Проте санкції знімаються не з усіх іранських банків. Деякі все ще залишаються під дією обмежень Євросоюзу. Їхнє підключення до SWIFT можливе тільки після скасування ЄС відповідних санкцій.

Як уточнює іранський телеканал PressTV з посиланням на джерело у Торговій палаті Ірану, перепідключення Ірану до SWIFT відбудеться найпізніше 30 січня.

17 січня США і Євросоюз оголосили про зняття санкцій проти Ірану після того, як глава МАГАТЕ Юкія Амано випустив доповідь, що підтверджує, що Ісламська Республіка завершила необхідні підготовчі кроки для переходу до реалізації Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Як зазначив глава МАГАТЕ, інспектори агентства підтвердили, що Іран здійснив всі заходи відповідно до СВПД.

Іран і "шістка" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо іранської ядерної програми. Ісламська Республіка зобов'язалася перетворити завод у Фордо в технологічний центр, а реактор в Араку перебудувати відповідно до проекту міжнародного консорціуму, відпрацьоване паливо з нього вивозитиметься за межі країни. Тегеран також пообіцяв не збагачувати уран вище за ліміт у 3,67% і обмежити його обсяги 300 кілограмами на термін у 15 років.

Міжнародну спільноту стурбувала потенційна можливість Ірану використовувати збагачений уран у військових цілях.

Іран відключили від суспільства SWIFT у 2012 році. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) засновано у 1973 році. Це кооперативне товариство, яке надає авторизовану мережу обміну інформацією між банками. Система об'єднує 10 тис. організацій з 209 країн. З її допомогою банки і компанії обмінюються інформацією, наприклад, передають платіжні доручення та укладають угоди. Щорічно через SWIFT проводять доручення більш ніж на $6 трлн.

Нагадаємо, Саудівська біржа обвалилася на 6% через зняття санкцій з Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram