ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

2015 став для росіян найгіршим за 17 років, - соцопитування

На думку соціологів, росіяни перестали гостро реагувати на погіршення економічної ситуації

2015 став для росіян найгіршим за 17 років, - соцопитування
Россияне
Фото: EPA/UPG

47% громадян Росії вважають, що 2015 рік був гіршим, ніж попередній. Це найвищий показник невдоволення, починаючи з 1998 року - тоді 81% росіян визнали 1998-й гіршим, ніж 1997 рік.

Результати опитування оприлюднено на сайті Фонду громадської думки.

"Ось уже три роки кожен наступний рік оцінюється негативніше, ніж попередній. У 2013 році динаміка була слабкою, у 2014-му - сильною, і зараз - ще сильніша", - розповів "Дождю" керівник аналітичного відділу ФГД Григорій Кертман. У 2014-му рік, що закінчується, назвали гіршим, ніж попередній, 39% росіян, у 2013-му - 23%.

При цьому 2015-й кращим, ніж 2014 рік, назвали 10% опитаних. Це найнижчий показник, починаючи з 1998 року. Тоді хорошим рік назвали тільки 3% росіян.

Основний внесок в оцінку 2015 року внесли економічні фактори. "Зростання цін, відчутні валютні коливання, ознаки "затягування поясів", розмови про підвищення пенсійного віку і відмова від індексації пенсій. Серед тих, хто вважає, що 2016 рік буде ще гіршим, найчастіше звучить тема занепаду економіки, - сказав Кертман. - Востаннє таке різке зростання негативного сприйняття ми бачили у 2007-му і 2008 році, коли теж впала ціна на нафту. Цього року цей фактор теж вплинув, до того ж зараз незрозуміло, скільки це падіння триватиме".

У розмові з "Дождем" соціолог також зазначив, що росіяни зараз не так гостро реагують на погіршення економічної ситуації, як наприкінці 90-х. "Росіяни мають досвід уже кількох криз, після яких іде відновлення, регенерація, і це сприяє не настільки драматичному сприйняттю економічних потрясінь".

Кертман зауважив, що крім економіки, на негативну оцінку року вплинула також напруженість у суспільстві, пов'язана з військовою операцією в Сирії і терористичною активністю. "Катастрофа російського літака у Єгипті справила на росіян дуже сильне враження".

Нагадаємо, 23 жовтня повідомлялося, що соціальне самопочуття росіян рекордно погіршилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram