ГоловнаСвіт

У Буркіна-Фасо видано міжнародний ордер на арешт екс-президента

Звинувачення в причетності до вбивства колишнього буркінійського лідера висунули щонайменше 9 людям.

У Буркіна-Фасо видано міжнародний ордер на арешт екс-президента
Блэз Компаоре
Фото: EPA/UPG

Влада Буркіна-Фасо видала міжнародний ордер на арешт колишнього буркінійського президента Блеза Компаоре за підозрою в причетності до вбивства його попередника на посаді голови держави Томаса Санкари.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Санкара очолював Буркіна-Фасо з 1983 року протягом чотирьох років. 1987-го його вбили під час державного перевороту, до влади прийшов тодішній міністр юстиції Компаоре.

Раніше звинувачення в причетності до вбивства Санкари висунули одному з лідерів вересневого військового перевороту генералові Гілберту Дьєндрі, а також ще дев'ятьом людям.

Раніше цього року тіло, імовірно, Санкару ексгумували. Розтин засвідчив, що його зрешетили кулями, що лише зміцнило припущення влади про те, що екс-президента стратили під час перевороту 1987 року, який привів Компаоре до влади.

Лише після втечі з країни Компаоре влада Буркіна-Фасо вирішила повернутися до з'ясування таємниць держперевороту 1987 року. Тим часом, як зазначає Рейтер, команда французьких дослідників не змогла встановити на підставі зразків ДНК ексгумованого тіла, чи належить воно саме загиблому екс-президентові.

За словами представників правоохоронних структур, Компаоре звинувачують не тільки в участі в убивстві, а й також у приховуванні тіла. Він мусив піти зі своєї посади 31 жовтня 2014 року в результаті народних заворушень, що почалися в столиці Уагадугу 28 жовтня. Їхньою причиною став намір Компаоре внести поправки до конституції, що дозволяють йому обиратися на черговий термін. Тоді протестувальники захопили буркінійський парламент і будівлю державного телебачення, а також оголосили про початок "чорної весни". Згодом Компаоре отримав притулок у Кот-д'Івуарі.

Томас Санкара був дуже популярним у своїй країні і за її межами. У роки правління проводив політику широких реформ, спрямованих на поліпшення якості життя в Буркіна-Фасо. Як харизматичний лідер, Санкара вирізнявся скромністю, вів вельми аскетичний спосіб життя. Він жив на платню армійського капітана, а президентський оклад переказував у сирітський фонд. Жорстко боровся з корупцією та привілеями чиновників.

За своїми поглядами Санкара був переконаним антиімперіалістом, панафриканістом і марксистом. За свої принципи був прозваний "африканським Че Геварою". Багато африканських інтелектуалів вважають його провидцем.

Нагадаємо, в середині вересня група військових, підтримувана частиною президентської гвардії, здійснила переворот, відправивши у вигнання виконувача обов'язків президента Буркіна-Фасо і розпустивши парламент. Військові повністю контролювали ситуацію протягом тижня, проте під тиском лідерів низки африканських країн оголосили про передачу влади законній владі. 29 листопада в країні пройшли президентські вибори і було обрано нового президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram