ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мати Магнітського попросила генпрокрура РФ довести його слова про винуватість сина

Чайка виступив із висновками, що ганьблять Магнітського

Мати Магнітського попросила генпрокрура РФ довести його слова про винуватість сина
Сергей Магнитский
Фото: sibnovosti.ru

Мати юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер за нез'ясованих обставин 2009 року в московському СІЗО, попросила генпрокурора РФ Юрія Чайку надати підтвердження словам про винуватість сина.

Раніше Чайка написав про це у відповідь на запит "Коммерсанта".

"Поширені вами відомості завдають болю матері, яка втратила сина, не ґрунтуються на фактичних обставинах, не встановлювалися судом, спростовуються документами, зокрема матеріалами кримінальної справи про смерть Магнітського", - цитує звернення Наталії Магнітського "Интерфакс".

Вона попросила уточнити, є інформація, яку поширив Чайка, його особистим умовиводом чи висновком генпрокурора, який контролює справи, що стосуються Магнітського. Наталя Магнітська зажадала надати документи, на яких ґрунтуються "висновки, які ганьблять ім'я Сергія Магнітського".

Раніше Чайка в опублікованому в "Коммерсанте" листі заявив, що фільм ФБК про протизаконну діяльність його синів замовили співзасновник інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і спецслужби США, які стоять за ним. Він назвав смерть Магнітського "рятувальним колом" для Браудера. За його словами, спецслужби США скористалися трагедією для початку "чергової спецоперації дискредитації Росії в очах світової спільноти".

"Я дуже шкодую, що померла людина. Однак слід зазначити, що Магнітський ніколи адвокатом не був, юридичної освіти не мав. Якихось розслідувань не проводив і проводити не міг: він як бухгалтер реалізовував створені Браудером злочинні схеми ухилення від сплати податків, за що і був заарештований судом. А коли він уже утримувався під вартою, адвокати Браудера, призначені для роботи з Магнітським, шляхом шантажу намагалися змусити Магнітського підписати документи про участь у подіях, йому невідомих, що зумовило в нього стан сильного емоційного пригнічення", - написав Чайка.

Сергій Магнітський помер у московському СІЗО 2009 року. 2013 року його посмертно визнали винуватим у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів. У цій самій справі Тверський суд Москви заочно засудив Браудера до дев'яти років ув'язнення. Росія оголосила Браудера в міжнародний розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram