ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії почалися обшуки у співробітників "Відкритої Росії" Ходорковського

Сайт організації оприлюднив матеріали про Бастрикіна й ОЗУ.

У Росії почалися обшуки у співробітників "Відкритої Росії" Ходорковського
Фото: openrussia.org

Слідчі влаштували обшуки у співробітників громадської організації "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського.

Про це повідомляє сайт організації.

Обшук також проводять у квартирі прес-секретаря Ходорковського Кюлле Піспанен. В організації уточнили, що, за словами співробітників Слідчого комітету Росії, слідчі дії пов'язані зі справою Ходорковського, проте вони не уточнили, про яку саме справу йдеться.

Про обшук у своїй квартирі у Twitter повідомила Ольга Грязневич, співголова петербурзького відділення «РПР-ПАРНАС» і координатор «Відкритої Росії» в Петербурзі.

Координатор «Відкритої Росії» Марія Баронова повідомила, що слідчі прийшли до Рената Давлетгільдєєва, керівника відеопорталу «Відкритої Росії», проте його саме не виявилося у квартирі.

За словами правозахисника Павла Чикова, слідчі дії проводять «щонайменше в сімох співробітників» організації. «У протоколі обшуку зазначено кримінальну справу 2003 року про заподіяння майнової шкоди ВАТ «Апатит» і невиконання рішення суду (ст.ст.285 і 315 КК РФ)», - повідомив Чиков у Facebook.

Як підтвердив РБК адвокат Сергій Бадамшин, заподіяння збитку компанії «Апатит» є епізодом ще з перших справ ЮКОС. Обшуки зараз проходять приблизно у десятьох осіб, які пов'язані з "Відкритою Росією", уточнив юрист.

Згодом у розмові з «Интерфаксом» офіційний представник СКР Володимир Маркін повідомив, що обшуки у квартирах співробітників "Відкритої Росії" проводять у рамках основної справи ЮКОС, яку було порушено 2003 року. За версією слідства, на той момент топ-менеджери ЮКОС Ходорковський і Платон Лебедєв розікрали 20% компанії «Апатит», завдавши державі збитків на понад $280 млн.

Напередодні на сайті «Відкритої Росії» було опубліковано матеріали іспанської прокуратури, які доводять, що голову слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна призначили на посаду голови СКР для лобіювання таганського ОЗУ. Також там розмістили розслідування ФБК і «Новой газеты» про сім'ю генпрокурора Юрія Чайки.

2003 року Ходорковського і його ділового партнера Платона Лебедєва звинуватили в розкраданні майна й ухиленні від сплати податків і заарештували. У 2005 році їх визнали винними і засудили до 8 років позбавлення волі. Також 2005 року було порушено другу кримінальну справу, в її рамках екс-голову ЮКОС засудили на 17 років. 2013 року його помилували.

На початку грудня стало відомо, що Ходорковському заочно пред'явили звинувачення у справі про вбивство мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова 1998 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram