ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Голова фонду Hermitage Capital звинуватив генпрокурора РФ у причетності до смерті Магнітського

На думку Браудера, Чайка намагається відволікти росіян від украдених $76,5 млн із бюджету РФ.

Голова фонду Hermitage Capital звинуватив генпрокурора РФ у причетності до смерті Магнітського
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Співзасновник фонду Hermitage Capital Вільям Браудер звинуватив генерального прокурора РФ Юрія Чайку у смерті юриста організації Сергія Магнітського.

Про це йдеться в коментарі Браудера, який отримав "Дождь"

"Прокурор Чайка несе особисту відповідальність за все, що сталося з Сергієм Магнітським. Наляканий приголомшливою правдою фільму Навального і своєю роллю в злочині проти своїх громадян і Сергія Магнітського, він вдається до смішних спроб уникнути правосуддя", - сказав Браудер.

За словами співзасновника фонду, в тому, що говорить Чайка, немає правди, оскільки він хоче за допомогою "грубої дезінформації" відволікти громадськість від украдених 5,4 млрд рублів ($76,5 млн) з російського бюджету. Браудер розповів, що Магнітський викрив махінації саме на цю суму.

Наприклад, Браудер нагадує, що в січні 2012 року Чайка скерував листа прем'єр-міністру Дмитрові Медведєву (тоді він був президентом), у якому блокував пропозиції Ради при Президентові з прав людини про проведення всебічного розслідування всіх обставин арешту і загибелі Магнітського.

Аудитор фонду Hermitage Capital і партнер британської юридичної фірми Firestone Duncan Ltd. Сергій Магнітський був заарештований за звинуваченням в ухиленні від сплати податків 2008 року. Через рік він помер за нез'ясованих обставин у московському СІЗО "Матроська тиша". Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги й адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського побили і залишили без належної медичної допомоги.

Юрій Чайка вважає, що розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального про бізнес синів генпрокурора РФ Артема й Ігоря було "замовлене" головою фонду Hermitage Capital Вільямом Браудером і "спецслужбами США, що стоять за ним". Сам Браудер ці звинувачення відкинув, назвавши їх "параноїдальною оповідкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram