ГоловнаСвіт

Bellingcat розповів, кого бомбить російська авіація в Сирії

Російські авіаудари, як і передбачалося, спрямовані проти супротивників Башара Асада.

Bellingcat розповів, кого бомбить російська авіація в Сирії
Архив
Фото: EPA/UPG

Експертно-журналістська група Bellingcat, яка розслідує справи військової тематики на підставі даних із відкритих джерел, презентувала результати свого розслідування авіаударів російської авіації в Сирії.

На спеціальному сайті опубліковано картографічні та статистичні дані про ракетні удари, цілі яких спеціалісти Bellingcat знайшли на карті.

Росія почала повітряну операцію в Сирії 30 вересня після прохання сирійського президента Башара Асада, війська якого ведуть збройні дії проти кількох об'єднань повстанців і терористичного угруповання "Ісламська держава". У Міноборони РФ оголосили про намір боротися з ІД і почали публікувати на YouTube відеозаписи авіаударів.

У Bellingcat почали перевіряти відомості російського міністерства оборони після того, як з'явилися перші звинувачення в авіаударах по позиціях коаліції збройної сирійської опозиції "Вільна сирійська армія" й інших угруповань, не пов'язаних з ІД. У рамках цієї роботи експерти проводили геолокацію, верифікацію та візуалізацію всіх опублікованих відеозаписів, зіставляючи місцевість на відео з картами і даними про актуальні позиції сторін конфлікту.

"У результаті ми можемо впевнено заявити, що більшість російських авіаударів припала на позиції, що їх займали угруповання повстанців, які не належать до ІД і становлять безпосередню загрозу сирійському режиму та його голові Башару Асаду", - йдеться у висновку Bellingcat. Автори доповіді наголошують, що контрольована "Ісламською державою" територія вкрай рідко зазнавала авіаударів: із 60 авіаударів на відео тільки один припав на позиції бойовиків.

Представники Bellingcat пишуть, що не зуміли ідентифікувати місцевість у Сирії тільки на дев'яти із 60 відеороликів. При цьому "в усіх випадках, крім одного, коли заявлена мета збіглася з фактичною, нам не вдалося встановити наявність ІД у цій місцевості".

Дослідники зазначають, що якщо до 12 жовтня в Міноборони Росії найчастіше називали метою "ІД", то після - невизначених "терористів" або "бойовиків". Також при цьому відео публікували все рідше.

"Значну кількість авіаударів, мабуть, завдавали по цілях у губернаторствах Хама, Ідліб і Латакія, де бойовиків ІД немає", - пишуть автори доповіді, наголошуючи, що території в перших двох провінціях контролюють різні угруповання збройної сирійської опозиції.

На підтвердження своїх оцінок у Bellingcat подають карту Міноборони РФ із колірними полями, що позначають позиції сторін сирійського конфлікту. На цій самій карті автори доповіді позначили ідентифіковані ними місця авіаударів, і велика їх частина припадає не на сірі "райони, контрольовані ІД", а на пофарбовані зеленим "райони, контрольовані іншими незаконними збройними формуваннями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram