ГоловнаСвіт

Почесний президент Гарварду закликав Захід давати Україні $50 млрд на рік

Лоуренс Саммерс вважає, що інвестиції в Україну - це інвестиції в міжнародну безпеку

Почесний президент Гарварду закликав Захід давати Україні $50 млрд на рік
Лоуренс Г. Саммерс
Фото: aif.ru

Підтримка і надання кредитів Україні є найкращою інвестицією у міжнародну безпеку.

Про це заявив почесний президент Гарвардського університету Лоуренс Г. Саммерс на форумі YES.

"Європейські уряди, які мають величезний інтерес щодо України, як буферної території, не надають і половини тих коштів, які вони пообіцяли раніше. $3-4 млрд кредиту, або гарантії - це, можна сказати, ніщо. Це не питання благодійності, а інвестиція в безпеку. Немає кращої інвестиції в американську безпеку, кращої інвестиції в європейську, світову безпеку, ніж надання ще $50 млрд на рік на підтримку України, звичайно, з прив'язкою до реформ. Якщо щось піде не так, то ми витратимо набагато більше грошей", - сказав він.

Лоуренс Г. Саммерс додав, що здивований реформами, які проводить український уряд.

"Україна за останні 12 місяців зробила все, що США, або західна Європа, або МВФ могли б від них попросити. Просто неймовірно. Мені важко повірити, що наступний уряд буде здатний на такі реформи", - резюмував він.

У свою чергу, комісар ЄС з питань політики європейського сусідства і переговорів з питань розширення Йоханнес Хан сказав, що Європа готова надавати підтримку Україні, однак очікує серйозних змін всередині країни. "За оцінкою МВФ у 2017-2018 роках ми говоримо про 40 млрд євро, ніхто цього не заперечує. Прем'єр-міністр і президент України досягли за останній час дуже багато, особливо враховуючи обставини. Але, все одно, треба робити більше. Є законодавчі зміни, але справжній виклик - втілити ці зміни. Ми говоримо про те, щоб стимулювати бізнес, стимулювати економіку, і це пов'язано з умовами, щоб було менше корупції і більше прозорості", - сказав він.

Ще один учасник дискусії - голова Hang Lung Properties Ltd. Ронні Чан вважає, що Україні не треба сильно покладатися на Захід, слід покладатися на свої зусилля: "Є прислів'я: краще своє латання, ніж чуже хапання". Також він заявив, що українській державі треба розглядати як партнера Китай, оскільки китайський бізнес аполітичний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram