ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун закликав створити комісію для розслідування хіматак у Сирії

Із Сирії продовжують надходити повідомлення про застосування хімзброї.

Пан Гі Мун закликав створити комісію для розслідування хіматак у Сирії
Пан Ги Мун

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун звернувся до Радбезу ООН і запропонував свій план розслідування хімічних атак у Сирії.

Про це повідомляє агентство AFP.

Генсек рекомендував створити незалежну комісію з трьох осіб, основним завданням якої стане виявлення винуватих у використанні хлору й інших отруйних речовин з військовою метою. Усі завдання комісії описано в 7-сторінковому документі, який передали на розгляд Радбезу ООН.

Набір експертів до складу комісії почнеться лише після того, як план Пан Гі Муна отримає зелене світло Радбезу.

Пропозиція Пан Гі Муна відповідає резолюції 2235, одностайно прийнятій Радбезом 7 серпня 2015 року. У ній генсека ООН і гендиректора Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Ахмета Узюмджю попросили запропонувати кроки для створення слідчого органу, метою якого стане розслідування ситуації із сирійською хімзброєю.

2 лютого 2015 року союзник президента Башара Асада Росія заявляла про повне хімічне роззброєння Сирії, оскільки раніше Дамаск за посередництва Москви і Вашингтона вступив в Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) і знищив свій хімічний арсенал.

Водночас ще в грудні 2014 року сирійська влада попередила міжнародну спільноту про захоплення ісламістами промислових об'єктів для зберігання токсичних хлоровмісних речовин.

Раніше в серпні повідомляли про застосування хімзброї бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава".

Нагадаємо, 17 березня повідомляли, що правозахисники звинуватили сирійську армію в застосуванні хімзброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram