ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Донька Нємцова поскаржилася в ЄСПЛ на російських слідчих

Жанна Нємцова заявила, що не може розраховувати на ретельне і всебічне розслідування вбивства батька в РФ.

Донька Нємцова поскаржилася в ЄСПЛ на російських слідчих
Жанна Немцова
Фото: tvrain.ru

Донька політика Бориса Нємцова Жанна поскаржилася в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) на те, що російська влада неефективно розслідує вбивство її батька.

Про це повідомляє "Интерфакс" із посиланням на її адвоката Вадима Прохорова.

"Незважаючи на те, що є обставини, які вказують, що організаторами і замовниками вбивства Бориса Нємцова можуть бути посадові особи з Чеченської Республіки, слідство не намагається встановити їх", - сказав Прохоров. Він також додав, що Жанні Нємцовій під "надуманим приводом" відмовили в допиті вищого керівництва Чечні.

У скарзі дочки Нємцова сказано, що вона не може розраховувати на ретельне і всебічне розслідування справи в Росії. Вона вважає, що влада порушила право на свободу висловлення поглядів, ефективний правовий захист, а також другу статтю Конвенції про захист прав людини та основних свобод - про право на життя.

На думку Нємцової, вбивство її батька стало можливим через те ставлення, яке склалося до опозиції в Росії.

Раніше 19 серпня Нємцова подала скаргу в Басманний суд Москви на бездіяльність слідства.

У квітні голова Чеченської республіки Рамзан Кадиров розповів про свою готовність дати свідчення у справі про вбивство Нємцова. На цьому також наполягали члени сім'ї опозиціонера. Проте джерело, близьке до слідства, сказало "Интерфаксу" в травні, що допиту Кадирова наразі не планують.

Бориса Нємцова вбили 27 лютого в центрі Москви, на Великому Москворецькому мосту. Під вартою перебувають п'ять фігурантів справи: Заур Дадаєв, брати Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов, Хамзат Бахаєв. Один з підозрюваних, Беслан Шаванов, підірвав себе гранатою, коли його спробували затримати в Грозному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram