ГоловнаСвіт

Американські експерти передбачили триразове зростання ядерного арсеналу Пакистану

Деякі пакистанські фахівці скептично поставилися до висновків американських колег

Американські експерти передбачили триразове зростання ядерного арсеналу Пакистану

Фахівці з Фонду Карнегі за Міжнародний мир і з центру Стімсона дійшли висновку, що Пакистан, можливо, виробляє по 20 ядерних боєголовок на рік і у найближче десятиліття може вийти на третє місце у світі за величиною запасів ядерної зброї.

Про це пише Washington Post.

Видання зазначає, що, на думку аналітиків, Пакистану зараз має 120 ядерних боєголовок, а Індія - близько 100.

"У доповіді стверджується, що у найближчі роки перевага Пакистану (над Індією - ред.) у цій сфері може значно вирости, оскільки країна має великі запаси високозбагаченого урану. Його можна використовувати, щоб у стислі терміни провести ядерні боєголовки малої потужності", - йдеться у статті.

При цьому наголошується, що Індія має набагато більше плутонію, ніж Пакистан. Плутоній можна використовувати для виробництва потужних ядерних боєзарядів, однак, як зазначають американські експерти, індійська сторона використає плутоній здебільшого для виробництва електроенергії, а не у військових цілях.

"У розпорядженні Пакистану протягом 5-10 років може виявитися щонайменше 350 ядерних боєголовок, наголошується у дослідженні. У такому разі ця країна, ймовірно, володітиме більшим ядерним арсеналом, ніж будь-яка інша країна, за винятком США і Росії", - пише газета.

Видання підкреслює, що деякі пакистанські фахівці скептично поставилися до висновків американських колег. Так, експерт з університету Каїди-і-Азам в Ісламабаді Мансур Ахмед припустив, що у доповіді помилково зроблено припущення, що пакистанська сторона використовує всі наявні запаси урану для створення ядерної зброї. За його оцінками, було б правильніше припустити, що у найближчі роки Пакистан отримає не більше ніж 40-50 нових ядерних боєголовок. При цьому Ахмед не оскаржував припущення американських колег про те, що Ісламабад прагне до розширення ядерного арсеналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram