ГоловнаСвіт

Американським військовим дозволили ставитися до журналістів як до учасників конфліктів

Противники нової норми вважають, що вона розв'язує військовим руки

Американським військовим дозволили ставитися до журналістів як до учасників конфліктів
Американские военные (архив)
Фото: Fort Wainwright Public Affairs Office / Flickr

Командирам американської армії дозволили карати журналістів і ставитися до них як до учасників конфлікту.

Про це повідоляє Associated Press з посиланням на нові правила ведення війни, представлені міноборони США.

"За загальним правилом, журналісти відносяться до цивільного населення, - йдеться в документі, - однак вони можуть бути членами збройних сил, вони можуть супроводжувати збройні сили або бути звичайними непривілейованими учасниками конфлікту".

У правилах також ідеться про те, що репортажі про військові операції можуть бути дуже схожими на збір розвідданих або навіть шпигунство. Таким чином, журналіста, який де-факто займається шпигунською діяльністю, можуть "покарати" у разі затримання. Про подробиці таких покарань і випадки їхнього застосування в документі не повідомляється.

Згідно з міжнародним правом, на "непривілейованих учасників конфлікту" не поширюються положення Женевських конвенцій, і їх можуть затримати на невизначений термін без пред'явлення звинувачень.

За словами представників Пентагону, включення цих положень в правила допоможе боротися з терористами і шпигунами, які використовують журналістську роботу як прикриття. Воно ж має стати попередженням для співробітників видань начебто пропагандистського журналу Inspire терористичного угруповання "Ісламська держава". Також представники відомства наголосили, що зазначені відомості мають інформаційний характер і не є закликом до дії.

Критики документа вважають, що він розв'язує військовим руки в той час, коли журналістська спільнота потребує захисту найбільше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram