ГоловнаСвіт

Влада Індії ввела війська у штат Гуджарат

Жителі Гуджарата вимагають збільшення кількості вакансій на державних підприємствах і місць у коледжах

Влада Індії ввела війська у штат Гуджарат
Индийские солдаты (архив)
Фото: EPA/UPG

Влада Індії ввели війська у західний штат Гуджарат через акції протесту, учасники яких вимагають збільшення кількості вакансій на державних підприємствах і місць у коледжах.

Як повідомляє агентство Рейтер, на території штату також введено комендантську годину.

Протести спалахнули 25 серпня у місті Ахмадабад. Їх організували члени касти патідар (patidar), які складають чималу частину населення Гуджарата. Сутички між ними і силами правопорядку почалися після арешту лідера демонстрантів - 21-річного Хардіка Пателя (Hardik Patel). Поліцейські мусили скористатися сльозоточивим газом і палицями.

За словами представника місцевих правоохоронних органів, унаслідок сутичок спалено дев`ять поліцейських дільниць і понад 30 автобусів.

Агентство зазначає, що протести фактично підривають авторитет прем'єр-міністра країни Нарендри Моді, який перш, ніж перемогти на виборах минулого року, понад десять років керував Гуджаратом.

Каста патідарів ділиться на два основні клани - Льова Патель і Кадава Патідар. Традиційно вважається, що її представники є членами багатої бізнес-спільноти як в Індії, так і поза її межами. Зокрема, її члени займаються торгівлею алмазами, переробкою нафти і текстильною промисловістю.

При цьому патідари є затятими противниками сприяння мусульманській меншині, що живе в Індії, а також нижчим кастам. Як уточнює Рейтер, справжньою причиною протестів могло стати невдоволення членів касти недавньою заявою Моді, в якій глава уряду підкреслив, що населення Індії "має подолати кастові забобони і спільно працювати на благо суспільства".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram