ГоловнаСвіт

Сербія і Косово домоглися прориву в переговорах про нормалізацію відносин

Федеріка Могеріні домоглася домовленостей відразу в чотирьох сферах.

Сербія і Косово домоглися прориву в переговорах про нормалізацію відносин
Фото: www.srbija.ru

Сербія і Косово домоглися прориву в нормалізації двосторонніх відносин, заявила голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

У вівторок у Брюсселі за посередництва Федеріки Могеріні відбулася чергова зустріч прем'єр-міністра Сербії Александара Вучича і голови уряду Косово Іси Мустафи.

"Прем'єр-міністри Сербії та Косово окреслили поворотний момент у просуванні порядку діалогу. Вони узгодили спільні принципи основних елементів асоціації чи спільноти муніципалітетів із сербською більшістю, що відкриває шлях до їхнього заснування", - йдеться в заяві Могеріні за підсумками переговорів.

Окрім того, лідери погодили подальшу імплементацію угоди з енергетики та плану дій з телекомунікацій, що сприяє функціонуванню систем зв'язку і операціям у Косово.

Прем'єр-міністри також домовилися про використання моста в Митровиці.

"Результати зустрічі є історичними досягненнями для процесу нормалізації. Рішення, як нинішні, принесуть конкретну вигоду людям і водночас дозволять двом сторонам просунутися на їхньому європейському шляху", - йдеться в комюніке.

Косово, до 90% населення якого становлять етнічні албанці, після війни 1998-1999 років перебувало під управлінням міжнародної адміністрації. 2008 року ця колишня сербська провінція в односторонньому порядку проголосила незалежність. Відтоді незалежність Косово визнали більш ніж 90 країн, зокрема США і більшість держав Євросоюзу. Сербія, одначе, не визнає незалежності Косово.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram