ГоловнаСвіт

Російському татаринові загрожує чотири роки в'язниці за антипутінський демотиватор

Дебати в цій справі продовжаться 10 вересня

Російському татаринові загрожує чотири роки в'язниці за антипутінський демотиватор
Рафис Кашапов
Фото: qha.com.ua

Державний обвинувач попросив чотири роки колонії для голови Набережночелнінського відділення Татарського громадського центру (ТГЦ) Рафіса Кашапова, якого звинувачують в екстремізмі.

Про це повідомляє видання "Грани.ру".

Попередні слухання у справі Кашапова пройшли 26 червня, а розгляд по суті триває з 3 липня. 57-річному активістові інкримінують частину 1 статті 282 КК (розпалювання ненависті або ворожнечі) і частину 2 статті 280.1 КК (публічні заклики до сепаратизму через Інтернет). Наскільки відомо, це перша справа за статтею 280.1, що дійшла до суду.

Кашапова затримали вдома 28 грудня 2014 року і доправили в Казань. Там після рішення про арешт його помістили в СІЗО-1. Для участі в судовому розгляді політзека перевели в СІЗО-4 в Мензелінську, приблизно за 50 км від Набережних Челнів. За час ув'язнення у Кашапова розвинулася ниркова недостатність.

Йому інкримінують публікацію на особистій сторінці у "ВКонтакте" в липні - грудні 2014 року трьох текстів і одного демотиватора. Йдеться про зображення "Де Росія - там сльози і смерть", розміщене в соцмережі 6 липня, і про тексти "Захистимо Україну і весь тюркський світ!" (23 листопада), "Учора - Гітлер і Данциг, сьогодні - Путін і Донецьк!" (26 листопада) і "Крим і Україна будуть вільними від окупантів!" (1 грудня). При цьому автором першого зі згаданих текстів є не сам активіст, а його брат-близнюк Нафіс Кашапов - також відомий громадський діяч, який з 2005 року живе в еміграції у Варшаві.

Як розповіла адвокат Камалова, її підзахисний не заперечує факту публікації текстів і демотиватора. Водно

час вона зазначала, що в цих діях немає складу злочину. "Це його політичні погляди, переконання", - пояснила вона.

За час перебування в СІЗО-1 в Казані політзек двічі оголошував голодування. Уперше - у січні - так він протестував проти свавілля влади, фабрикації кримінальної справи й арешту. Удруге - в березні - Кашапов голодував, домагаючись дотримання прав ув'язнених-мусульман. І перше, і друге голодування він припинив кілька тижнів після початку.

У квітні було опубліковано звернення Кашапова до президента Туреччини Таїпа Ердогана і Великих національних зборів країни, у якому він просив надати йому і його родині політичний притулок. Після цього Кашапова кілька разів допитували у в'язниці про співпрацю зі спецслужбами Туреччини чи іншими громадськими організаціями.

Дебати триватимуть 10 вересня, коли виступлять адвокати Кашапова. Як очікують, після цього він виголосить останнє слово. Чи оголосять того самого дня вирок - не уточнюють.

Нагадаємо, сьогодні Північно-Кавказький окружний військовий суд винесе вирок українському режисеру Олегові Сенцову, якого звинувачують у підготовці терактів у Криму. У Росії йому загрожує 23 роки в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram