ГоловнаСвіт

Південна Корея і КНДР дійшли згоди

Сеул пообіцяв припинити пропаганду, а Пхеньян - перепросити за обстріли.

Південна Корея і КНДР дійшли згоди
Фото: EPA/UPG

Південна Корея і КНДР залагодили конфлікт, який минулого тижня вилився в артилерійські обстріли.

За даними агентства Ренхап, Південна Корея погодилася припинити мовлення з гучномовців уздовж демілітаризованої зони, а КНДР попросила пробачення за обстріли.

Переговори в прикордонному Пханмунджомі тривали майже дві доби, проте дотепер жодних подробиць про їхній прогрес не повідомляли, пише BBC.

10 серпня Південна Корея вперше за 11 років відновила в районі демілітаризованої зони роботу гучномовців, через які ведеться пропагандистське мовлення. Цьому рішенню передував інцидент за участю двох південнокорейських військових, які отримали поранення, підірвавшись на міні, закладеній у демілітаризованій зоні.

Минулого четверга Північна і Південна Кореї обмінялися артилерійськими залпами. Першими відкрили вогонь північнокорейські військові. Так звана "війна гучномовців", за допомогою яких вели пропагандистські кампанії Південна Корея і КНДР, тривала протягом 51 року з 1953-го. У червні 2004-го сторони підписали угоду про взаємну відмову від пропаганди. 2008 року, з приходом до влади президента Лі Мен Бака, психологічна війна проти КНДР Південною Кореєю посилилася. З грудня 2013 року КНДР також почала розкидати з повітряних куль біля кордону з Південною Кореєю листівки з різкою критикою південнокорейського уряду, а також з погрозами від імені Корейської народної армії завдати удару по північно-західних островах Південної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram