ГоловнаСвіт
Спецтема

У Греції 25 депутатів "Сірізи" вирішили сформувати власну партію

Нова опозиційна партія також має намір спробувати сформувати уряд Греції

У Греції 25 депутатів "Сірізи" вирішили сформувати власну партію
Парламент Греции
Фото: www.nytimes.com

У Греції 25 членів ліворадикальної "Сірізи", які виступають проти угоди Афін з європейськими кредиторами, повідомили про вихід з партії і намір сформувати нову - "Народна єдність" (Popular Unity).

Як повідомляє ВВС, лідером блоку стане колишній міністр енергетики Греції Панайотіс Лафазаніс (Panagiotis Lafazanis).

У листі, направленому до парламенту, депутати повідомили, що "Народна єдність" має намір взяти участь у найближчих виборах, які можуть відбутися 20 вересня.

При цьому, як зазначає BBC, у списку депутатів, які вирішили утворити нову партію, немає спікера парламенту Зої Константопулу (Zoe Konstantopulou) і колишнього міністра фінансів Яніса Варуфакіса, котрі активно виступали проти заходів жорсткої економії.

Згідно з конституцією країни, у разі відставки уряду президент повинен по черзі надати спробу кільком опозиційним партіям сформувати коаліцію. Кожній з них на це даватимуть три дні.

21 серпня лідер партії "Нова демократія" Вангеліс Меймаракіс отримав від президента Греції Прокопіса Павлопулоса мандат на створення нового уряду. Однак, як зазначає Рейтер, Меймаракісу навряд чи це вдасться: у його партії загалом 76 місць у 300-місному парламенті. "Народна єдність", ставши третьою за величиною партією, також спробує сформувати уряд, зазначає агентство Рейтер.

Якщо створити коаліцію все ж не вдасться, уряд тимчасово очолить голова Конституційного суду Василіка Тану-Хрестофілу, після чого оголосять дострокові парламентські вибори, які стануть вже третіми цього року.

20 серпня Ципрас оголосив про намір піти у відставку з поста прем'єра разом з усім кабінетом міністрів. Він додав, що таким чином має намір прискорити проведення дострокових виборів до парламенту.

У липні грецький уряд під керівництвом Ципраса домовився з європейськими кредиторами про вжиття Афінами жорстких заходів економії. Під час голосування щодо третього пакету допомоги від ЄС. 32 депутати "Сірізи" висловилися проти, 11 чоловік утрималися. Програму схвалили тільки завдяки підтримці опозиційних партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram