ГоловнаСвіт

Азіатський банк розвитку виділив Казахстану $1 млрд фінансової допомоги

Кошти використають для зміцнення економіки Казахстану.

Азіатський банк розвитку виділив Казахстану $1 млрд фінансової допомоги
Фото: gazeta.kz

Азіатський банк розвитку (АБР) схвалив програму допомоги Казахстану на $1 млрд.

Відповідну інформацію розміщено на сайті АБР.

Гроші виділяють, щоб підтримати держпрограму Казахстану зі зміцнення економіки. Кошти підуть на модернізацію інфраструктури, створення робочих місць, допомогу незаможним і малому бізнесу. "Кредит дасть країні бюджетну свободу, яка потрібна для пом'якшення наслідків різкого зниження цін на нафту й економічного спадання в сусідніх країнах", - йдеться в повідомленні.

Кошти перекажуть двома траншами по $500 млн, термін погашення позики - 5 років. АБР не вказує, коли саме нададуть перший транш.

20 серпня прем'єр-міністр Казахстану Карім Масімов повідомив, що уряд вирішив відпустити тенге у вільне плавання. Того самого дня національна валюта обвалилася щодо долара на 30% (за долар давали 255 тенге). Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пояснив, що влада припинила підтримувати тенге на прохання бізнесу для підвищення конкурентоспроможності. За словами глави держави, девальвація національної валюти забезпечить збереження мільйона робочих місць.

Азіатський банк розвитку заснували 1966 року. Штаб-квартира розташована в Манілі. До організації входять 67 країн-учасників. Основна місія АБР - стимулювання економічного зростання в Азії. У 2014 році організація надала фінансову підтримку на $22,9 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram