ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Сім'я Нємцова вирішила перекваліфікувати справу про вбивство політика

Родичі опозиціонера наполягають на тому, що його вбили за політичну і громадську діяльність

Сім'я Нємцова вирішила перекваліфікувати справу про вбивство політика
Архив
Фото: EPA/UPG

Потерпілі у справі про вбивство опопзіцоннного політика Бориса Нємцова можуть попросити про перекваліфікацію справи на статтю Кримінального кодексу (КК) Росії "Посягання на життя державного чи громадського діяча".

Про це заявив адвокат сім'ї загиблого Вадим Прохоров, інформує РИА Новости.

"Всі розуміють, що його вбили за політичну і громадську діяльність, навіть наші опоненти цього не заперечують. У такому разі є сенс кваліфікувати справу за статтею 277 КК РФ "Посягання на життя державного чи громадського діяча", а не за 105 КК РФ, яка підходить під будь-яке вбивство", - сказав адвокат. За його даними, слідство також розглядало таку можливість.

Адвокат зазначив, що прохання про перекваліфікацію - справа не найближчого часу, але вона стане одним із кроків, які планують робити потерпілі. "До цього ми не тиснули на слідство, сподівалися, що вони знайдуть замовника, але весь травень, і все літо з цього питання тиша", - сказав Прохоров.

Нємцов на момент вбивства був чинним депутатом Ярославської міської думи. У рамках справи допитали губернатора Ярославської області.

Обидві статті - 105 ("Вбивство") і 277 Кримінального кодексу - передбачають як максимальне покарання довічне позбавлення волі. Але якщо як мінімальне покарання за вбивство суд може призначити вісім років ув'язнення, то за 277-ю статтею мінімальне покарання становить 12 років.

Борис Нємцова застрелили на Великому Москворецьком мості у центрі столиці 27 лютого. В опозиціонера влучило чотири кулі, він помер на місці. Анна Дурицька, українська модель, яка супроводжувала його в той момент, не постраждала. За підозрою у вбивстві заарештовано п'ять осіб: Заур Дадаєв, Тамерлан Ескерханов, Анзор і Шагіт Губашеви, а також Хамзат Бахаєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram