ГоловнаСвіт

Назарбаєв прогнозує обвал цін на нафту до $30 за барель

Назарбаєв зазначив, що ринок збуту казахстанської продукції стискається через слабкий попит з боку РФ і КНР

Назарбаєв прогнозує обвал цін на нафту до $30 за барель
Нурсултан Назарбаев
Фото: EPA

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що країні треба готуватися до цін на нафту на рівні $30-40 за барель.

Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу президента Казахстану.

На думку Назарбаєва, низькі ціни на нафту і метали можуть зберегтися протягом п'яти років.

"Про необхідність адаптуватися до цін на нафту на рівні $30-40 за барель Назарбаєв заявив на нараді з системних заходів економічної політики. Назарбаєв зазначив, що у найближчі роки доступ країн, що розвиваються, до інвестицій і капіталу буде обмеженим, а також визнав, що ринок збуту казахстанської продукції стискається через слабкий попит з боку Росії і Китаю", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з економічною кон'юнктурою Назарбаєв заявив про необхідність встановити мораторій на "різні ініціативи до 2018 року". До цього часу Назарбаєв доручив знизити дефіцит республіканського бюджету до 1%.

Згідно з прогнозом Світового банку, середня ціна нафти за 2016 рік може знизитися на $10 (з $66 до $56) через зняття міжнародних санкцій з Ірану. На думку експертів Morgan Stanley, зняття санкцій з Ірану і стабілізація ситуації в Лівії можуть призвести до найсерйознішої за останні 30 років падіння нафтових цін. Аналітики вважають, що спад затягнеться як мінімум на три роки і буде "набагато гіршим, ніж у 1986 році".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram